Sebastien Buemi moet zijn zestiende kwalificatietijd inleveren vanwege een afwijkend brandstofmonster. De Toro Rosso-coureur is teruggezet naar de laatste plaats.

Toro Rosso had de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar een eigen test van brandstofleverancier Shell leverde hetzelfde resultaat op. Het team verklaart dat de besmetting van de brandstof is ontstaan doordat na afloop van de tweede vrije training het complete brandstofsysteem op de auto is vervangen. Het nieuwe exemplaar bevatte waarschijnlijk een chemische substantie die ervoor zorgden dat het brandstofmonster niet overeenkwam met het monster dat aan het begin van het seizoen is ingeleverd. 

Bij teamgenoot Jaime Alguersuari was de brandstof wel in orde. Hij neemt nu de zestiende plaats over van Buemi. Ook de rest van de grid schuift een plekje op. Dat betekent dat Vitantonio Liuzzi toch niet helemaal achteraan hoeft te starten. De Italiaan kreeg zelf een straf omdat zijn versnellingsbak werd gewisseld.

Voor Buemi zou de straf nog gunstig kunnen uitpakken. Hij kan ervoor kiezen uit de pitstraat te starten. In dat geval mag hij de afstelling van zijn auto totaal omgooien. En gezien het druilerige weer in de Eifel valt daar wellicht voordeel uit te halen.