Peter Bürger werkt al 23 jaar in opdracht van Arai in de Formule 1 en werkt nauw samen met onder meer Sebastian Vettel, maar kent zijn landgenoot al van ver voor Vettels Formule 1-tijd. “Toen hij als achtjarige jongetje met zijn vader in mijn winkel kwam, kon hij de helm die hij wilde niet betalen.”

Vettel is inmiddels viervoudig wereldkampioen Formule 1, Ferrari-coureur, superster en grootverdiener, maar toen hij opgroeide in zijn geboorteplaats Heppenheim hadden de Vettels het niet bijster breed. Vandaar de teleurstelling destijds op het gezicht bij de jonge Sebastian, toen hij in Bürgers race- en helmenwinkel Point-Racing een helm zag waar hij zijn oog op had laten vallen, maar niet kon betalen.

Bürger kwam zijn landgenoot echter tegemoet, en de lach was al snel terug. “Ik gaf Vettel en zijn vader een goede deal, en Sebastian was zó trots op die helm toen hij er mee naar buiten liep”, memoreert Bürger met een lach.

De relatie met Vettel is er nog altijd – zowel voor Bürger als Arai. “We kennen elkaar heel goed. Onder aan zijn helm staat het logo van mijn bedrijf. Nee, ik ben geen Ferrari-sponsor. Het is iets persoonlijks, omdat we vrienden zijn. Ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken. Zo’n klein bedankje van Sebastian, betekent heel veel.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je een uitgebreid interview met Arai’s helmenman Peter Bürger over karten tegen Jos Verstappen en Jarno Trulli, tips voor het kopen van een helm en de psychologische kant van zijn werk. “Dit werk is een beetje als dat van een butler.” FORMULE 1 nr. 05 ligt nu in de winkel of is hier te koop.