Je kunt beter als tweede starten dan helemaal vooraan. Dat stelt Jenson Button althans. “Vanaf die positie begin je pas later aan de klim.”

Voor er ook nog maar een meter is gereden is de eerste bocht in Austin het onderwerp van gesprek in de paddock. Voordat de coureurs naar links afslaan gaat het circuit stijl omhoog. Volgens Button heeft de coureur die vanaf pole vertrekt een nadeel.

“Die rijdt rechtstreeks op de heuvel af. De tweede startplaats is gunstiger omdat je vanaf die positie pas later begint aan de klim”, aldus Button over de auto die dan meer topsnelheid zal hebben dan de coureur die vooraan start.

De McLaren-coureur wil natuurlijk wel voorin het veld aan de race beginnen. “De rijders willen nog wel eens onorthodoxe manieren gebruiken in de eerste bocht. Het probleem is dat iedereen geen flauw idee heeft waar de apex zit. Vooraan kan alleen de coureur het zien die vooraan aan de binnenkant rijdt. De rest weet van niets dus een goede start is belangrijk.”

“Het rempunt is ook anders wanneer je vanuit stilstand richting een heuvel rijdt. Twee meter later remmen op een heuvel staat gelijk aan een meter later remmen voor een normale bocht. Veel mensen moeten de start dus op gevoel doen en niet iedereen zal dat goed inschatten.”