Monaco Increase Management (MIM) wil in samenwerking met Campos Racing vanaf 2021 op de Formule 1-grid staan. Volgens MIM kan een nieuw Spaans Formule 1-team de leegte die ‘Fernando Alonso achterliet met zijn pensioen’ vullen. Het team zou in een ‘vergevorderd stadium’ zijn met de gesprekken met de commerciële rechtenhouder en de Formule 1-teams.

MIM heeft in een verklaring laten weten dat het samen met Campos Racing wil werken aan een Formule 1-team. Ze beweren dat hun gesprekken in een ‘vergevorderd stadium’ zitten. ”Vanaf de eerste ontmoeting met Chase Carey tijdens de Spaanse Grand Prix in Barcelona op 11 mei, en tijdens de ontmoetingen daarna op het F1 Group-hoofdkantoor in Londen met Ross Brawn op 15 mei en 31 juli was het duidelijk dat een Spaans team de leegte zou kunnen vullen die Fernando Alonso heeft achtergelaten met zijn pensioen. Daarmee kunnen we ook de interesse van de Spaanse fans en het tv- en media-publiek vergroten”, zegt MIM in de verklaring.

Campos Racing is momenteel actief in de Formule 2 en de Formule 3. Het Spaanse team probeerde in 2010 al toe te treden tot de Formule 1, maar door financiële problemen werd het team vóór de start van het seizoen verkocht. Het team ging toen door onder de naam Hispania Racing Team. Het doek viel al snel voor het team na tegenvallende resultaten: HRT reed haar laatste race in 2012 in Brazilië.

Formula One World Championship 2012, Round 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Saturday 24 November 2012 - Narain Karthikeyan (IND) HRT Formula One Team HRT F112.

Foto: Motorsport Images

‘Formule 1 weer evenwichtig maken’
”De steun van de Spaanse bond, de beschikbaarheid van de Campos Racing Facility, evenals de kennis van het Campos Racing Team, dat al concurreert én wint in de Formule 2 en Formule 3, maken Spanje het perfecte huis voor een nieuw Formule 1-team. We zijn nu in een vergevorderd stadium van onderhandelingen met de huidige Formule 1-teams en motorfabrikanten om het best mogelijke, competitieve Spaanse Formule 1-team vanaf 2021 te garanderen”, aldus MIM.

”Een deelname aan het wereldkampioenschap vanaf 2021 zal een langdurig project zijn”, zegt Campos-ceo Salvatore Gandolfo. ”We zijn ons bewust van de grote uitdagingen, maar we hebben een team van experts die dag en nacht werken en de financiële soliditeit vereist door de FIA om dit project tot een succes te maken. Met het nieuwe budgetplafond, de nieuwe geldverdeling en de nieuwe technische regels is er een mooie mogelijkheid voor kleinere teams om mee te doen en de Formule 1 uiteindelijk weer interessant en evenwichtig te maken”, aldus Gandolfo.

In de verklaring worden meteen twee mogelijke coureurs voor het team genoemd. Oud-Formule 1-coureur Pascal Wehrlein, en Super Formula-coureur Alex Palou.