Formule 1-CEO Chase Carey zegt dat hij gesprekken heeft gehad met potentieel geïnteresseerde partijen die tot de Formule 1 willen toetreden. Daarvoor is het volgens de Amerikaan van belang dat er een budgetplafond komt, net als allerlei andere financiële veranderingen voor 2021. 

”Een van de doelen van het budgetplafond is om de sport gezonder te maken”, zegt Carey in gesprek met Wall Street-analisten. ”We hebben het gehad over de competitieve doelen, maar het is net zo belangrijk dat het budgetplafond een businessmodel creëert welke gezond en positief is voor onze huidige teams en ook voor potentiële nieuwe teams.”

Voor de geïnteresseerde partijen is het van essentieel belang dat er duidelijkheid komt over het budgetplafond en andere inkomsten. ”We hebben gesprekken gehad met potentiële nieuwe teams. Zij kijken allemaal naar het budgetplafond en een meer gebalanceerde verdeling van de inkomsten als hoekstenen om een voor hen opwindende mogelijkheid te creëren”, aldus de Amerikaan.

Foto: Motorsport Images

‘Geen negatieve invloed op het racen’
Carey beweert dat de huidige teams eerst hun twijfels hadden over het budgetplafond, maar dat ze nu een limiet omarmen. ”Een van de positieve dingen is de veranderde houding. Op allerlei manieren steunen teams, die er eerst hun bedenkingen over hadden, het plan steeds meer. Ik denk dat iedereen gelooft dat het een belangrijk element is voor de toekomst van de sport. Ik geloof dat de steun van de teams belangrijk is om de sport verder uit te bouwen”, aldus Carey.

De Formule 1-CEO verwacht dat de Formule 1 en de FIA het budgetplafond van de teams kunnen en zullen controleren. ”We zouden het niet overwegen als we het niet uitvoerbaar zouden vinden. Alles is in kaart te brengen, we moeten alleen toegang tot de juiste informatie krijgen om dit uit te voeren. Dat houdt in dat wij gedisciplineerd en vastberaden moeten zijn over wat we willen. In 2020 gaan we dit met alle teams testen om zo de fouten eruit te halen”, aldus de Amerikaan.

Lees ook: ‘Budget cap komt op 155 miljoen per jaar te liggen’

Carey denkt niet dat het budgetplafond het racen zelf dusdanig zal veranderen. ”Het moet uiteindelijk gaan om de manier waarop je je geld uitgeeft, en niet hoeveel. Ik denk niet dat het een negatieve invloed zal hebben op de actie op de baan. Het is ons doel om de actie op de baan te verbeteren, net als de onvoorspelbaarheid en de dramatiek. We willen de sport een gezondere business maken voor de teams”, aldus Carey.