*

Caterham-duo kan weinig klaarspelen

Daan de Geus

Daan de Geus

22 november 2014 16:36

Caterham-duo kan weinig klaarspelen
Racepictures

Caterham rijdt in Abu Dhabi rond met het doel een koper te vinden. Het optreden in de kwalificatie zal niemand snel over de streep trekken: de Caterhams eindigden stijf achteraan, al hebben de coureurs er het beste van gemaakt.

Toegegeven, aangezien het team de vorige twee races heeft gemist, al enige tijd onder curatele staat en er al weken geen werk meer is verricht op de fabriek in Leafield, mag dat geen verrassing heten, maar bij gebrek aan concurrentie in het achterveld vielen de groene auto’s wel erg uit de toon.

Kamui Kobayashi, de snelste van de Caterham-coureurs met een negentiende tijd, moest in Q1 ruim anderhalve seconde toegeven op de nummer achttien Pastor Maldonado. Debutant Will Stevens – zijn deelname werd pas op donderdag bevestigd – was nog een halve tel trager dan Kobayashi.

Dat de coureurs er voor hun deel simpelweg het beste van proberen te maken en gezien de gebrekkige voorbereiding van het team niet eens ontevreden zijn, is redelijkerwijs dan weer heel begrijpelijk. “Het was een positieve dag voor ons”, blikt Kobayashi bijvoorbeeld terug.

“Ik verloor wat tijd in de laatste sector, maar voor mijn positie maakte dat niet uit. Ik denk dat we tevreden mogen zijn met hoe het ging. Morgen gaan we er zoals altijd vol voor en hopelijk kunnen we onze fans met een mooi resultaat belonen voor hun niet aflatende steun en het feit dat ze het mogelijk hebben gemaakt dat we er hier bij kunnen zijn”, zegt Kobayashi, verwijzend naar de crowdfund-actie die Caterham naar Abu Dhabi heeft gebracht.

De debuterende Stevens blikt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste kwalificatie in de Formule 1. “In mjn laatste vliegende rondje was ik in de eerste twee sectoren net zo snel als Kamui, maar ik vergooide het in bocht zeventien. Zonder die fout had ik Kamui kunnen evenaren. Dat is iets waar ik tevreden mee mag zijn, maar ik baal natuurlijk van de fout op zich, want mijn tijd had dus een stuk beter kunnen zijn.”

Zijn debuutrace van morgen gaat Stevens relaxed in. “Ik voel me goed op mijn plek achter het stuur van de auto en moet dus gewoon mijn hoofd koel houden en genieten van mijn debuut. Samen met het team ga ik er alles aan doen onze fans terug te betalen voor hun steun”, meldt ook hij.

Door de gridstraf van Lotus-coureur Romain Grosjean hoeven Kobayashi en Stevens zondag overigens niet allebei vanaf de laatste rij te beginnen: beide coureurs schuiven een plekje op, naar P18 en P19.