Het team van Caterham heeft dispensatie gekregen om de volgende twee Grands Prix te missen, nu het onder curatele is geplaatst en er naar een nieuwe eigenaar wordt gezocht.

De rel tussen oprichter Tony Fernandes en ‘koper’ Engavest – dat eind juni een nog altijd niet definitief afgewikkelde deal sloot om het team over te nemen – heeft ervoor gezorgd dat noch Fernandes, noch Engavest het team momenteel runt, aangezien het inmiddels onder curatele is geplaatst.

De Britse firma Smith & Williams heeft de controle over de renstal overgenomen als gevolg van het klappen van de deal en het feit dat het meest recente management – dat door Engavest de leiding over het team had gekregen – zich heeft terug getrokken.

De beslissing om Smith & Williams zeggenschap over het team te geven is volgens Fernandes en Engavest ‘genomen in het belang van het team’, zodat er een nieuwe koper gevonden kan worden en tevens naar een oplossing voor de juridische problemen kan worden gezocht.

Een gevolg hiervan is, zo meldt curator Finnbar O’Connell nu, dat na overleg met Bernie Ecclestone tevens is afgesproken dat Caterham de komende twee Grands Prix – die van de Verenigde Staten en Brazilië – eventueel mag missen om dit proces te bespoedigen. “We zijn er van overtuigd dat deze regeling ons beter in staat stelt een oplossing te vinden waarmee zowel het team als de schuldeisers vrede hebben”, zegt O’Connell.

Hoewel hiermee overigens niet definitief is gezegd dat Caterham er daadwerkelijk niet bij zal zijn tijdens de volgende twee races, heeft het daar wel alle schijn van. Dat Caterham geen dispensatie heeft gekregen om ook de slotrace te missen, komt volgens het persbericht van Smith & Williams omdat Ecclestone hoopt dat tegen die tijd een koper gevonden is en het team dan weer gewoon mee kan racen.

Volgens het persbericht van Smith & Williams zijn er ‘verschillende partijen die interesse hebben’ in de Maleisisch-Engelse achterhoedeformatie. De werkzaamheden op de fabriek in Leafield liggen tot er een nieuwe koper is gevonden echter nog stil. “Dat spijt ons voor het personeel, maar het is een complexe situatie en we proberen gewoon de best mogelijke uitkomst te bewerkstelligen voor de schuldeisers en aandeelhouders”, aldus O’Connell.

Wie is de baas?
Afgelopen juni ‘kocht’ Engavest het 1Malaysia Racing Team (1MRT) van Fernandes, de licentiehouder van het team dat onder de Caterham-naam in de Formule 1 rijdt. Engavest nam daarbij echter niet de ‘dienstenafdeling’ Caterham Sports Limited (CSL) van Fernandes over. CSL is leverancier van personeel en technische diensten aan 1MRT en heeft grote schulden, maar Engavest wil daar niet voor opdraven. Daarnaast is Engavest vreemd genoeg toch ook niet de officiële eigenaar van 1MRT, blijkt nu, aangezien Fernandes de aandelen nog beheert. Volgens Fernandes omdat Engavest niet heeft betaald, al wordt dat door woordvoerders van het consortium uit Zwitserland en het Midden-Oosten weersproken.