Caterham is, afgezien van de gecrashte Pastor Maldonado, met beide auto’s de hekkensluiter van de Spaanse kwalificatie. Eigenlijk valt er alleen voor Marcus Ericsson nog iets te juichen. Hij kwalificeert zich vóór zijn teamgenoot.

Het verslaan van zijn teamgenoot zorgt voor blijdschap bij Marcus Ericsson, maar ook de Zweed weet dat Caterham de slag met Marussia heeft verloren: “Het is duidelijk dat we niet tevreden zijn met waar we staan. Voor mij persoonlijk is het leuk dat ik voor Kobayashi sta, maar als team moeten we onze performance echt zien te verbeteren.”

“Zowel in de derde vrije training als in de kwalificatie kampten we met hetzelfde gebrek aan grip als gisteren. De auto reageert erg nerveus en onvoorspelbaar en dat maakt het bijzonder lastig om drie goede sectoren aaneen te rijgen. We moeten deze kwalificatie nu achter ons laten en ons focussen op de race.”

Kamui Kobayashi
De Japanner onderstreept de woorden van Ericsson door eveneens op te tekenen dat het met de grip van de CT05 niet best gesteld is: “We hebben nog wel wat veranderingen doorgevoerd in de loop van de dag, maar zonder het gewenste resultaat. We wisten dus dat het moeilijk ging worden.” 

‘Tijdens de kwalificatie gingen we voor twee runs van één enkele getimede ronde. De eerste was nog wel oké, maar tijdens mijn tweede vliegende ronde was de balans andermaal niet goed en bovendien verloor ik wat tijd achter Bianchi. Maar ook al had ik volledig vrij baan gehad, ook dan hadden we niet gestaan waar we op voorhand op hoopten.”