Als het aan de F1 Commission en de FIA ligt, krijgt Caterham toestemming het seizoen 2015 te beginnen met de auto van dit jaar. Dat zou de overlevingskansen van het noodlijdende team uit Leafield aanzienlijk vergroten.

Momenteel is er bij het vinden van een koper van de onder curatele gestelde renstal haast geboden, omdat het werk aan de nieuwe auto zo snel mogelijk moet worden hervat. Anderhalve week geleden stelde curator Finbarr O’Connell nog dat de renstal binnen drie weken verkocht moest zijn. Wordt die termijn niet gehaald, dan is de CT06 – zoals de bolide vermoedelijk moet gaan heten – niet op tijd klaar voor de seizoensopener in Melbourne.

Wanneer Caterham in Australië echter met de oude auto aan de start mag verschijnen, verdwijnt dat probleem zodat O’Connell meer tijd krijgt de verkoop van de renstal af te handelen. “Dit is heel interessant voor alle partijen waarmee ik in onderhandeling ben. Het zou het een stuk makkelijker voor hen maken om in de Formule 1 te stappen”, aldus de Ierse curator. Voor het zover is moet ook de World Motorsport Council deze week nog zijn toestemming verlenen, maar dat lijkt een formaliteit.

Abu Dhabi

O’Connell noemt de aanwezigheid van Caterham bij de Grand Prix van Abu Dhabi een groot succes. “We zijn nu in gesprek met een heel serieuze partij, en dat was zonder Abu Dhabi niet het geval geweest”, zegt hij tegen Autosport. In totaal praat O’Connell met drie grote kandidaten, waarvan er “twee heel sterk zijn, en eentje minder.”

“Hopelijk kunnen we de deal nog voor kerst sluiten”, vertelt O’Connell. “Het is geen absolute noodzaak, maar hoe vroeger, hoe beter, vind ik. Ik probeer er zoveel mogelijk druk achter te zetten.” Makkelijk is de verkoop niet, geeft hij toe: “Met de enorme kosten die er bij een Formule 1-team komen kijken, is het voor iedereen een moeilijk aankoopbeslissing. Maar ik hoop dat we er met één van de geïnteresseerden uit gaan komen.”