Waar Caterham had gehoopt in Spanje eindelijk weer een stapje te kunnen zetten richting de middenmoot, zag het de achterstand alleen maar oplopen. Zelfs naaste rivaal Marussia was een maat te groot.

Op papier ziet het er nog aardig uit dat de Caterham-coureurs ‘s middags boven Sebastian Vettel geklassseerd stonden, nadat ze ‘s ochtends slechts enkele tienden op hem hoefden toe te geven. Maar de regerend wereldkampioen kon door technische problemen slechts enkele rondjes voltooien in de eerste training en kwam in de middagsessie zelfs helemaal niet in actie.  

Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson bungelden dus onderaan de tijdentabellen tijdens de eerste trainingsdag in Barcelona.  Zelfs Max Chilton was hen te snel af.

“Dit was een zware dag voor ons”, zegt Kobayashi. “In de eerste training hebben we ons vooral gericht op evaluatie van de aerodynamica en de nieuwe onderdelen. Door gebrek aan grip konden we niets fatsoenlijks uit de auto halen. Ik slaagde er niet in een foutloos rondje te rijden doordat de auto alle kanten op sprong. Maar we hebben al vaker dit soort vrijdag gehad, dus ik weet dat het morgen beter kan.”

Ericsson sluit zich bij zijn teamgenoot aan. “Ik kon niet aanzetten, want de auto had dan weer overstuur en dan weer onderstuur. Het leek wel alsof ik op ijs reed. Voor de tweede training hebben we diverse veranderingen gedaan, maar bleven we dezelfde problemen ondervinden. Hier hadden we dus niet veel aan, maar ik heb goede hoop dat we ons morgen kunnen herpakken.”