Giedo van der Garde komt dit seizoen in de Formule 1 uit voor Caterham. De Nederlander was vorig jaar al derde rijder van de renstal en kwam uit voor de GP2-tak van het team.

Van der Garde bevestigde zijn promotie vanmiddag tijdens een persconferentie in een McGregor Store in Amsterdam. Daarin gaf hij aan met meerdere teams te hebben gesproken. Met Caterham is hij een éénjarige verbintenis aangegaan.

“Ik ben verheugd dat ik dit nieuws kan bekendmaken”, zegt Van der Garde. “Het heeft ongelofelijk veel bloed, zweet en tranen gekost. Zowel voor mijzelf als mijn familie, mijn aanstaande vrouw en mijn manager. Maar ik ben enorm blij dat ik nu eindelijk races kan rijden. Ik weet zeker dat ik klaar ben voor deze stap. Ik heb er mijn hele carrière voor gewerkt. Afgelopen jaar ben ik al ingeburgerd in het team en heb ik veel ervaring opgedaan die ertoe heeft geleid dat ik nu mijn ultieme doel heb bereikt. Ik kan niet wachten om als Formule 1-coureur aan de slag te gaan.”

Van der Garde hoeft ook niet lang te wachten, want komende week zal hij al in actie komen tijdens de wintertest in Jerez. Daar neemt hij de eerste twee testdagen voor zijn rekening. 

“Het doet ons deugd eindelijk te kunnen bevestigen dat Giedo komend jaar voor ons in de Formule 1 zal rijden”, zegt Caterham-teambaas Cyril Abiteboul. “Hij is een pure racer, die in andere klassen heeft bewezen een topper te zijn. Hopelijk kunnen wij hem de kans bieden dat ook in de Formule 1 aan te tonen. Punten scoren is lastig voor Caterham en dat brengt de nodige druk met zich mee, maar wij leggen onze coureurs geen druk op.” 

“Giedo maakt sinds vorig jaar deel uit van onze familie”, vervolgt Abiteboul. “Hij heeft het bijzonder goed gedaan in de GP2 en tijdens de vrijdagtrainingen. Hij heeft zich continu verbeterd, goede feedback gegeven en aangenaam samengewerkt met de teamleden. Dat rechtvaardigt de beslissing om hem dit jaar een F1-zitje te geven. Het is een logische stap.”

Van der Garde proefde al even van de Formule 1 als testrijder voor verschillende teams, maar zal in Melbourne voor het eerst een volledig en volwaardig Grand Prix-weekend afwerken. Vorig jaar kwam hij zes keer in actie voor Caterham tijdens de eerste vrije training.

Nadat hij in 2008 kampioen werd in de World Series by Renault kwam Van der Garde vier seizoenen uit in de GP2 Series. Daarin behaalde hij vijf overwinningen en stond hij achttien maal op het podium. Hoewel hij vaak lange tijd in de race was voor het kampioenschap, kwam hij nooit hoger dan de vijfde plaats in het klassement.

Van der Garde wordt bij Caterham herenigd met Charles Pic, met wij hij in 2011 samenreed in de GP2 bij Barwa Addax. De Fransman eindigde destijds op de valreep nog net boven Van der Garde in het kampioenschap. De Nederlander krijgt startnummer 21.