Met een goed optreden voor eigen publiek in Maleisië heeft Caterham de tiende plek bij de constructeurs afgepakt van Marussia en laten zien wel degelijk over een auto met potentie te beschikken.

Twee weken geleden kwam Caterham niet goed voor de dag in Australië, terwijl Marussia juist prima presteerde en met een dertiende plek in de race de tiende plaats bij de constructeurs stevig in handen leek te nemen.

Een goed optreden van Caterham voor eigen publiek heeft de situatie echter omgekeerd. Kamui Kobayashi evenaarde Marussia’s dertiende plek uit Australië namelijk, terwijl Marcus Ericsson veertiende werd en Caterham in het constructeursklassement zodoende sneller dan verwacht voorbij is gegaan aan Marussia.

“Dat we door deze dertiende plaats weer tiende staan bij de constructeurs, is een geweldige opsteker voor ons hele team”, weet Kobayashi. “Dat we na een slechte voorbereiding – want tijdens de vrije trainingen ging het niet goed – toch dertiende zijn geworden, is verder extra mooi, al moeten we hier nu natuurlijk op voortborduren, zodat we kunnen aansluiten bij de teams voor ons.”

Met één van die teams kon Kobayashi in Maleisië al vechten, want zijn Caterham deed volgens de Japanner niet onder voor een Sauber. “Na een goede start had ik aansluiting bij Adrian Sutil en deed de auto het beter dan hij het hele weekend had gedaan, terwijl ik na mijn stop zelfs op beide Saubers wist in te lopen.”

Ericsson
Achter Kobayashi haalde Marcus Ericsson in zijn tweede Formule 1-race voor het eerst de finish. Hij deed dat net voor Marussia-rivaal Max Chilton, met een minieme marge van een tiende. “Ik verloor in de slotronden vermogen en Max kwam snel naderbij, maar ik bleef hem gelukkig nog net voor, waardoor we nu dus tiende zijn bij de constructeurs”, weet de Zweed.

Ook met het uitrijden van de race in het algemeen is Ericsson happy. “Nadat ik crashte in de kwalificatie, had ik het even moeilijk, dus het is erg fijn het nu goed te hebben gedaan”, vertelt de rookie die tot zijn eigen verrassing niet alleen met Chilton, maar ook met Kimi Räikkönen en Jean-Éric Vergne in duel verwikkeld raakte en trots is dat hij deze snellere collega’s nog even partij kon bieden.