Dat was gisteren even schrikken. Zowel Heikki Kovalainen als Vitaly Petrov werd verslagen door beide Marussia’s. Vandaag stelde het Caterham-duo orde op zake.

Petrov eindigde in Austin ruim zeven seconden voor zijn Finse teamgenoot. “Meer dan dit kon ik niet uit de auto halen dus ik ben tevreden”, zegt de Rus na afloop. “Het was een behoorlijk gekke start. Iedereen had koude banden en veel coureurs kwamen buiten de baan terecht. Bij mij ging er niets mis en ik kon wegrijden bij de auto’s achter mij toen mijn banden op temperatuur kwamen.”

In het vervolg maakte Petrov geen fouten meer. “Onze enige pitstop was perfect getimed en de slijtage was laag. Dat wisten we vrijdag al. Dit was een goede middag zonder veel problemen, op wat vibraties dankzij een van de remmen na in de slotfase.”

Kovalainen kon er wel mee leven dat Petrov hem versloeg. “Dit was zo’n race waar de auto optimaal presteerde. Ik had het hele weekend moeite om de voorbanden op temperatuur te krijgen en vandaag gold dat ook voor de eerste rondjes.”

“Ik maakte bij de start een plaats goed en haalde vervolgens Timo Glock in. Vanaf toen was het zaak constante tijden te noteren. Mijn pitstop verliep goed en, op het bandenprobleem na, konden we vandaag niet meer wensen dan dat.”

Caterham heeft nog één race om Marussia van de felbegeerde tiende plaats in het teamkampioenschap te stoten. Petrov of Kovalainen moeten daarvoor twaalfde of hoger finishen in Brazilië.