Max Chilton kwalificeerde zich als 21e voor de race in Sotsji en kreeg ook nog een gridstraf aan zijn broek, waardoor hij niet van de straffen van andere coureurs kan profiteren en zondag als laatste moet starten.

Chilton kreeg een gridstaf opgelegd omdat er een versnellingsbakwissel nodig was nadat hij in VT3 een probleem had met de aandrijflijn van zijn Marussia. “Een bijkomend probleem daarvan was dat we in de slottraining niet veel hebben kunnen rijden, wat op een nieuw circuit uiteraard wel een nadeel is als je de kwalificatie in gaat”, zo haalt de Engelsman aan.

In die kwalificatie moest Chilton een seconde toegeven op Caterham-rivaal Marcus Ericsson en vijf tienden op diens teamgenoot Kamui Kobayashi, terwijl de met problemen kampende Lotus-rijder Pastor Maldonado vier tienden te snel was voor Chilton.

“Gezien de omstandigheden denk ik echter dat we het niet slecht hebben gedaan”, stelt Chilton, voor wie de omstandigheden binnen het team – Marussia rijdt slechts met één auto omdat Jules Bianchi met ernstig letsel in het ziekenhuis ligt – natuurlijk veel belangrijker zijn. “Het is een zwaar weekend voor ons. Ik ben dankbaar dat het hele team hier achter me staat, maar het is gewoon niet hetzelfde zonder Jules.”