Wow, de Maleisische kookpot van Sepang schotelde ons weer een geweldige race voor met alles erop en eraan. Ik spring maar even over de vrijdagse barbecue van Magnussen en de simpelweg uit elkaar vallende Haasjes heen, om meteen uit te komen bij het heethoofd Vettel.

Het is duidelijk: de druk om te winnen bij Ferrari is te hoog. Hoe vaak ging Vettel dit jaar al niet met stoom uit zijn oren van start, om niet verder te komen dan de openingsfase? Wat die Max in Spa flikte, kan ik ook, zal Vettel hebben gedacht, maar van een viervoudig wereldkampioen mag je toch verwachten dat hij weet dat je een race niet wint in de allereerste bocht?

Met Vettel en Rosberg uit de weg, zette Red Bull onmiddellijk de aanval in op Lewis Hamilton, middels een uitgekookte pitstopstrategie. Sinds Monaco houdt Red Bull bij alle bandenpokerspelletjes het hoofd koel. Tegelijk wist je dat Max en Ricciardo, op verschillende strategieën, elkaar nog een keer tegen gingen komen. Man! Ik neem aan dat op dat moment ook bij jullie de zenuwen door de keel gierden. Wat een zinderend duel. Zo’n gevecht, bocht na bocht naast elkaar, binnenkant, buitenkant , wiel aan wiel, dat is waar het in de Formule 1 om gaat. Voor die-hard Max-fans eindigde het gevecht misschien teleurstellend, voor Formule 1-fans is dit smullen geblazen – op het randje, fair and square, zonder boordradiogeneuzel.

Het was hopelijk een voorproefje voor volgend jaar. Want aan de strijd kwam een eind toen de superieure, hyperbetrouwbare Mercedeskrachtbron van Hamilton ontplofte. Pikant, want terwijl Rosberg een verhitte inhaalrace uit zijn wagen perste, was het juist de kakelverse motor van Hamilton die het loodje legde. Na afloop begon hij (net als twee jaar terug) meteen te hinten op een complot tegen hem: van alle 43 Mercedesmotoren gaan alleen de zijne kapot, hier klopt iets niet, aldus Hamilton.

Kortom: de titelstrijd bereikt zijn kookpunt. Volgens Horner waren Max en Ricciardo ook in de slotfase vrij om te racen. Ik geloof er niks van. Zo’n buitenkans op een dubbelzege zet je toch niet meer op het spel? Hoe dan ook, het diepere momentum in de Formule 1 ligt duidelijk bij Red Bull. Horner ging zelf mee het podium op, waar hij prompt gedwongen werd champagne te drinken uit die kookpot van Ricciardo. Ook Max en Rosberg moesten eraan geloven. Mark Webber, die de zweterige afdronk al eens had geproefd in Spa, wierp de schoen meteen het publiek in. Heerlijk, zo hoort Formule 1 – we gaan gouden tijden tegemoet. Sterker nog: ze zijn er al.