Waar op de persconferentie na afloop van de race nog weleens een gespannen sfeer heerst, of de coureurs eigenlijk geen zin hebben om de pers te woord te staan, was de sessie na Grand Prix van Abu Dhabi gisteren één en al meligheid. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Max Verstappen maakten er een ware comedyshow van.

Hamilton en Vettel werden als eerste gevraagd wat zij verwachten van Max Verstappen in de komende jaren. Daar werd eerst komisch op gereageerd door te stellen dat Verstappen met zijn vier jaar ervaring “al oud wordt” en “rimpels krijgt”. Vettel adviseerde zelfs om alvast met de botox te beginnen. Hamilton stond ook even stil bij Verstappen’s eindpositie van dit jaar. Met zijn vierde plaats is Verstappen net een plekje te laag geëindigd om naar het FIA-eindejaarsgala te mogen. In het gala had hij duidelijk totaal geen zin, daarom had hij een vierde plek “expres ingecalculeerd”.

De top drie op het podium. Het perfecte comedy-trio? © Peter van Egmond.

‘Nog een baby?’
Gevraagd naar hun “plannen in de winter met nog maar 112 dagen te gaan”, reageerde Vettel met een terugvraag: “Wat zijn jouw plannen, jij lijkt de dagen al af te tellen? Je kan zeker niet wachten?” Hamilton haakt in door te vragen of Vettel van plan is om “aan nog een baby te beginnen”, waarop Vettel reageert dat het “zo gepiept is” en dat hij “graag advies geeft”. Verstappen kopt in met “keep pushing”. Vettel gaat vervolgens vrolijk verder met de metaforen uit de Formule 1 erbij te betrekken. “Ik weet niet hoe lang jullie nog vrije trainingen blijven doen… Maar als je naar de kwalificatie wilt en het tot een hoger niveau wil tillen, jullie hebben mijn nummer!”

Uiteindelijk krijgt de pers toch een serieus antwoord: Vettel gaat uitrusten en zich bezighouden met “klusjes thuis” en wat “DHZ”. Hamilton: “DHZ?”. “Doe-het-zelf”, legt Vettel uit, “kleine klusjes”. Waarop Hamilton verbaasd reageert en zich afvraagt of Vettel “dat echt zelf doet”. “Ja, ik werk aan een brommer, een langzaam proces. Het is mijn eerste brommer, van toen ik 15 jaar was. Ik ben nog steeds bezig met restaureren.” Weer volgen de vergelijkingen met Formule 1, al zijn zij deze keer iets duidelijker in verband te brengen. “Start de brommer nog”, vraagt Hamilton. “Nog niet, het is nog alleen een frame” antwoordt Vettel.

‘Still I rise’
Als de plannen van Vettel breed zijn uitgemeten, is Hamilton aan de beurt. “Ik blijf nog even in de vrije training! Dat werkt het beste voor mij. Ik doe ook DHZ, ik vind dat leuk om te doen. Ik maak vaak wat stuk, omdat alles toch al gerepareerd is. Ik moet het dus eerst kapotmaken om het te kunnen repareren.” Ook Max Verstappen gaat zich bezighouden met een “een hoop vrije training”.

Hamilton toont zijn tatoeages op het podium. © Sutton Images.

Als laatste wordt Hamilton gevraagd naar de podiumceremonie, waar hij zijn overall uittrok en zijn rug ontblootte en zijn tatoeages toonde. “Was dat reclame voor nog meer vrije training, of is het gewoon een nieuw soort viering” vroeg de inmiddels ook niet meer zo serieuze pers. “Nee, ik wilde gewoon laten zien dat er ‘Still I rise’ op mijn rug staat. Maar we zien of het helpt met vrije training. Niet dat ik daar enige hulp bij nodig heb hoor!”