Een consortium van investeringsmaatschappijen uit Amerika en Qatar wil het belang van grootaandeelhouder CVC Capital in de Formule 1 overnemen. Dat bericht de Financial Times.

Volgens de Financial Times zitten er twee bedrijven achter de overnamepoging: het Amerikaanse RSE Ventures en Qatar Sports Investment uit, zoals de naam aangeeft, Qatar. De beide partijen zouden hun zinnen hebben gezet op de aandelen die CVC Capital momenteel in handen heeft, wat neerkomt op 35.5 procent van de aandelen in de sport.

RSE Ventures en Qatar Sports Investment zouden daarbij vermoedelijk ook gelijk de vijf procent die Bernie Ecclestone in handen heeft overnemen, aangezien hij tegenover de Financial Times aangeeft zijn aandelen in het geval van een deal tegelijk met CVC te verkopen. Mochten de partijen erin slagen de deal rond te krijgen, dan zouden ze Ecclestone naar verluidt wel bij de sport betrokken willen houden.

Met de deal zou omgerekend een bedrag tussen de 6.2 en 7.1 miljard euro gemoeid zijn, al is er nog geen officieel bod gedaan. Hoewel het overnemen van de aandelen van CVC Capital en Ecclestone geen meerderheidsbelang aan RSE Ventures en Qatar Sports Investment zou geven, krijgen deze partijen het in het geval van een overname wel voor het zeggen, want CVC heeft ondanks de eerdere verkoop van aandelen een controlerend belang behouden.

RSE Ventures en Qatar Sports Investment zijn allebei geen vreemden in de sportwereld: RSE Ventures bezit het Miami Dolphins American Football-team, Qatar Sports Investment het Franse voetbalteam Paris Saint-Germain. Volgens de Financial Times zou het overnemen van zo’n veertig procent van de aandelen in de Formule 1 overigens slechts de eerste stap zijn voor het consortium dat op termijn ook de rest van de aandelen zou willen kopen.

Foto: Ecclestone (links) met CVC-topman Donald MacKenzie.