Met Williams verliest Cosworth volgend jaar een belangrijke klant, maar het Britse bedrijf blijft volledig toegewijd aan de Formule 1. Dat zegt autosportdirecteur Mark Gallagher.

Williams gaat vanaf 2012 verder met Renault-motoren. “Op persoonlijk vlak vind ik het jammer dat Williams voor een andere partner heeft gekozen, maar zakelijk gezien begrijp ik de beslissing”, verklaart Gallagher. “Voor ons verandert er weinig. Het was altijd onze insteek om de nieuwe teams van motoren te voorzien. Dat een befaamd en succesvol team als Williams zich aansloot was een bonus.”

Cosworth houdt twee teams over: Virgin en HRT. “Beide hebben onlangs grote veranderingen aangekondigd”, zegt Gallagher. “Virgin is een samenwerking met McLaren aangegaan. Dat is voor ons ook interessant. En HRT heeft een nieuwe investeerder. Volgens mij kan iedereen zien dat het team veel vooruitgang boekt.”

Gallagher ziet de toekomst van Cosworth dan ook rooskleurig in. “De zaken gaan door”, stelt hij. “Sinds 1963 hebben we motoren geleverd aan 67 verschillende teams. Tien van de twaalf teams die nu op de grid staan, hebben ooit onze motoren gebruikt. Het doel voor ons is nu om langetermijncontracten af te sluiten, die verder gaan dan de huidige V8’s. De overstap naar V6-motoren vanaf 2014 is een interessante ontwikkeling voor ons.”

Dat daarbij ook grote investeringen gepaard gaan, is volgens Gallagher geen bezwaar. “De huidige krachtbron hebben we ook als onafhankelijke onderneming ontwikkeld”, zegt hij. “We zijn niet bang om te investeren en hebben daar ook de middelen voor.”

“Het nieuwe motorreglement zorgt voor veel opwinding bij ons, omdat we getalenteerde mensen in dienst hebben die ervoor leven om nieuwe motoren te ontwikkelen”, vervolgt Gallagher. “Vooral als ze het daarmee kunnen opnemen tegen de giganten uit de sport. Dat hoort bij Cosworth en zal hopelijk nog lang zo blijven.”