Achttien vrouwen startten twee weken geleden aan het inaugurele seizoen van de gloednieuwe W Series. De raceklasse is opgericht om vrouwen meer kansen te geven in de racewereld. “Wat de W Series doet is de nadruk leggen op talent en racevaardigheid in plaats van budgetten. We zorgen voor een gelijk veld”, zegt co-commentator en adviseur David Coulthard aan FORMULE 1.

Het eerste seizoen van de W Series kent één Nederlandse coureur: Beitske Visser. “Ik ben er 100 procent van overtuigd dat mannen en vrouwen tegen elkaar kunnen racen”, zegt Visser. Toch was ze meteen overtuigd van een klasse voor alleen vrouwen. “Toen de klasse werd aangekondigd, heb ik met Catherine (Bond Muir, CEO van W Series, red.) en David (Coulthard, adviseur, red.) gesproken. Het idee is niet om mannen en vrouwen uit elkaar te halen, maar om vrouwen meer kansen te geven. Daar sta ik volledig achter”, legt Visser uit.

Lees ook: Beitske Visser geselecteerd voor W Series: ‘Ik hoop door te stromen naar DTM of Formule E’

De vrouwenklasse wil vrouwen niet enkel meer kansen bieden, de kansen moeten ook gelijk zijn.“Wat de W Series doet is de nadruk leggen op talent en racevaardigheid in plaats van budgetten. We zorgen voor een gelijk veld. Welke autosportfan kan daartegen zijn?”, verduidelijkt Coulthard de opzet van de series.

Het eerste seizoen is na een dikke drie maanden al voorbij. “Het is jammer dat we maar zes races hebben”, geeft Coulthard toe. “Maar is het tegelijkertijd niet fantastisch? Vorig jaar was er geen enkele race voor vrouwen.” Volgens de voormalig Formule 1-coureur moet de W Series tijd krijgen om te groeien. “We moeten dit stap voor stap doen. We hebben nu de investering gedaan en we zien wel wat er volgt.”

Om 16:10 uur op zaterdagnamiddag vindt de tweede race van de W Series plaats op Circuit Zolder in België.

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nu in de winkel of hier te bestellen, lees je over Claire Williams’ gevoel bij een vrouwenklasse, de openingsmanche in Hockenheim en vrouwen in de Formule 1.