Over ongeveer een jaar is de Formule 1 niet in Spanje, maar in Nederland voor de eerste Europese Grand Prix van het seizoen. De coureurs lopen alvast warm aan het bezoek aan Zandvoort, verheugen zich op het rijden op het circuit door de duinen. Maar: inhalen wordt lastig, en: “Ik hoop dat we de grindbakken bij de twee snelste bochten niet verliezen.”

Of de komst van de Grand Prix van Nederland ten koste gaat van die van Spanje staat niet definitief vast, maar er bestaat zeker een kans dat de Formule 1 volgend seizoen niet meer in Barcelona racet. Een circuit dat in elk geval Haas-coureur Romain Grosjean niet tot zijn favorieten rekent. “Zandvoort vind ik daarentegen een geweldig circuit.” Maar ja, dat gebrek aan inhaalmogelijkheden, Lewis Hamilton wees er al eerder op en ook Grosjean haalt ze aan: “Ik zie ze niet, maar ik hou van Zandvoort. Ik hoop alleen dat we niet gelanceerd worden op dat snelle stuk heuvelop naar de dubbele rechter”, doelt hij lachend op de Rob Slotemakerbocht, die vooraf gaat aan Scheivlak en de Mastersbocht.

Lees ook: Hamilton denkt met plezier terug aan Zandvoort: ‘Maar inhalen was lastig’

Grosjean in de F3 op Zandvoort. Foto: Motorsport Images.

Het ‘supersnelle’ Zandvoort zal volgens Grosjean in een Formule 1-auto ‘veel vol gas bochten’ tellen, maar is ook smal, zo haalt hij aan. En hij is niet de enige. Sebastian Vettel en Valtteri Bottas kaarten dat op hun beurt aan in de FIA-persconferentie, met Bottas – twee keer winnaar van de Formule 3 Masters te Zandvoort – die het Nederlandse circuit als ‘awesome‘ omschrijft. Nieuwkomer George Russell schaart Zandvoort zelfs onder zijn vijf favoriete circuits. “Want het is een baan met zoveel karakter.” Hij hoopt wel dat dat ook behouden blijft: “Ik weet dat veiligheid heel belangrijk is in de Formule 1, maar ik hoop écht dat er grindbakken blijven liggen rondom de snelste bochten. Het zou zonde zijn als die verdwijnen.”

Lees ook: Nederlandse GP na 35 jaar terug op Zandvoort

Vettel in de F3 op Zandvoort. Foto: Motorsport Images.

Natuurlijk, benadrukken vooral Bottas en Gasly, het zou een verlies zijn, Spanje van de kalender af. Vettel – hoewel Zandvoort volgens hem qua inhalen ‘net Monaco’ is – maalt wat minder om dat mogelijke verlies, lijkt het. “Want we hebben hier zoveel gereden”, doelt hij op de wintertests die de Formule 1 en andere klassen er al jaren afwerken. “Ik vind het vooral vervelend voor Carlos”, knikt Vettel naar de coureur naast zich, de lokale held. Die hoopt dat ‘zijn’ Spaanse Grand Prix behouden blijft, en dat ondanks dat hijzelf uit Madrid komt, het liefst in Barcelona. “Want deze stad en dit circuit verdienen een Grand Prix”, zegt hij. “Voor zover ik weet, zijn de gesprekken ook nog gaande.”

Kijken – een virtueel rondje onboard op Zandvoort!
Bekijk ook: Een virtuele ronde op TT Circuit Assen in de RB14