Het merendeel van de coureurs die de afgelopen dagen in actie kwamen op het circuit van Jerez is positief over de nieuwe manier van rijden. Lewis Hamilton bejubelt het zelfs: “Minder downforce en meer koppel, fantastisch”

Door de vele nieuwigheden aan de Formule 1-auto voor 2014, stelde James Allison, technisch directeur van Ferrari, begin dit jaar dat er totaal andere rijstijl nodig is voor dit seizoen. De coureurs zien dit tot nu toe anders: “Aanpassen blijkt niet zo heel moeilijk, daar zijn we ook coureurs voor. Maar dat betekent niet dat het niet uitdagend is, alles is anders en het wordt een grote uitdaging om alle puntjes op de i te krijgen. Maar dat maakt het leuk“, vertelt Lewis Hamilton. 

Oud-collega Jenson Button valt bij: “Ik heb genoten tijdens het rijden. De motor voelt aan als de meest krachtige motor waarmee ik ooit in mijn carrière heb gereden en door meer koppel en minder downforce is het rijden spannender en uitdagender.”  Doordat er minder downforce is, moet er wel meer geremd worden in de snelle bochten. Wat volgens Sergio Pérez nog best listig kan zijn: “Ik kan de hoeveelheid downforce nog niet goed beoordelen, maar het voelt voorlopig heel erg laag. Dat is best eng soms.”

Ondanks dat verhoogde risico en de lagere snelheid ten opzichte van de 2013-auto’s – de snelste tijd die tot nu toe op Jerez is gereden ligt vijf seconden boven de snelste tijd van vorig jaar – is de algemene waardering van de coureurs positief. Valtteri Bottas vat het samen: “Er is veel veranderd. De motoren klinken en voelen anders, de auto komt op een andere manier op snelheid dan vorig jaar, enzovoorts. Maar het zijn nog steeds Formule 1-auto’s en ik heb veel plezier gehad tijdens het rijden. Nu gaat het erom hoe de coureur en het team met die veranderingen omspringen.”