Een aantal coureurs heeft besloten om het in maart van dit jaar door een aardbeving, tsunami en kernramp getroffen Japan dit weekend tijdens de Grand Prix op Suzuka te steunen. Onder hen is uiteraard thuisrijder Kamui Kobayashi, maar onder meer Jenson Button, Vitantonio Liuzzi, Jarno Trulli en Sebastian Vettel helpen ook een handje mee.

Kobayashi – op de foto in een zeepkist waarmee hij donderdag aan een ‘race’ meedeed op het circuit van Suzuka – lanceerde kort na de ramp al een Formule 1-gerelateerde app die tegen betaling van ongeveer 79 eurocent gedownload kan worden en waarvan de opbrengsten naar een noodfonds gaan. Meer dan 20.000 mensen hebben de app inmiddels al gedownload.

Dit weekend, met zijn thuisrace op de kalender, onderneemt Kobayashi nog een ander initiatief ten bate van zijn getroffen land en de inwoners: “Zondag zal er een meisjeskoor aanwezig zijn dat voor aanvang van de race het volkslied gaat zingen. Ze komen uit de omgeving van Fukushima en hun ouders of andere familieleden zijn er ook bij”, vertelt de coureur die de reis-, verblijfs en toegangskosten van deze zestig mensen uit eigen zak betaalt.

Het team van Kobayashi, Sauber, heeft daarnaast nog een boodschap in Japanse tekens op de auto die het volgende betekent: ‘Moge onze gebeden het Japanse volk bereiken’. Kobayashi zelf rijdt daarnaast met een speciaal helmontwerp rond.

McLaren-coureur Button is weliswaar een Engelsman, maar heeft doordat hij een Japanse vriendin heeft en voor het team van Honda heeft gereden ook een nauwe band met Japan. De wereldkampioen van 2009 noemt de Grand Prix in het land van de Rijzende Zon zelfs ‘een tweede thuisrace’ en rijdt dit weekend met een speciale helm: “Hij lijkt erg op de helm die ik in Monaco op had”, vertelt Button. “Na de race wordt hij geveild en de opbrengst daarvan gaat naar een fonds dat mensen helpt die door de tsunami en aardbeving getroffen zijn.”

Behalve zijn helm, zal Button ook zijn raceschoenen laten veilen. Teamgenoot Lewis Hamilton volgt zijn voorbeeld en stelt zijn helm en schoenen eveneens ter beschikking van een veiling voor het goede doel.

HRT-rijder Liuzzi doet zoals gezegd ook een duit in het zakje. Hij rijdt dit weekend met een andere helm en ook hij laat deze na de race veilen, waarna de opbrengst naar het Japanse Rode Kruis gaat.

“Japan is een land dat een warme band heeft met de racerij en het is dus goed om hier terug te zijn en te laten zien dat we het land steunen”, zegt Liuzzi. “We mogen niet vergeten wat er is gebeurd en dat het land zich weer moet opbouwen. Ik wil daar een steentje aan bijdragen en hoop dat mijn bescheiden contributie kan helpen bij het proces van wederopbouw.”

Wereldkampioen en kampioenschapsleider Vettel racet dit weekend ook met een bijzondere helm die na de race aan een veiling voor het goede doel wordt geschonken. “Er staat een symbool bovenop dat ‘Kizuna’ betekent, wat je kunt vertalen als ‘band van vriendschap'”, legt hij uit. “Ik heb het in de weken na de aardbeving bedacht en hoop dat het mensen eraan herinnert dat ze elkaar moeten steunen en helpen.”

Ook Team Lotus-rijder Jarno Trulli heeft nog een aparte helm voor het weekend. De Italiaan heeft van 2005 t/m 2009 voor het team van Toyota gereden en steunt het Aziatische land dus op deze manier.

Wie overigens ook nog een helpende hand toesteekt, is Bernie Ecclestone. Hij heeft, zo bericht The Independent, drieduizend weekendkaartjes voor de Grand Prix gekocht en aan slachtoffers van de ramp gegeven.

De Engelsman heeft daarnaast toestemming gegeven voor de productie van een handpop die op hem gebaseerd is. De opbrengst van de verkoop daarvan gaat eveneens naar een hulpfonds.

The Independent meldt verder nog dat er van alle vijf de wereldkampioenen die momenteel meedoen een schilderij verkocht zal worden en de opbrengst hiervan ook naar goede doelen gaat.