*

Daytona-winnaar Van der Zande: ‘Ik nodig Alonso graag nog een keer uit!’

Daan de Geus

Daan de Geus

28 januari 2019 18:55

Daytona-winnaar Van der Zande: ‘Ik nodig Alonso graag nog een keer uit!’
Cadillac

Renger van der Zande heeft afgelopen weekend samen met zijn teamgenoten Jordan Taylor, Kamui Kobayashi en natuurlijk Fernando Alonso de prestigieuze 24 uur van Daytona gewonnen. FORMULE 1 had de Nederlander vanuit Florida aan de lijn over de unieke zege, extreme race en de ‘bloedfanatieke’ Alonso: “Ik nodig Fernando graag nog een keer uit.”

Renger, Daytona is een klassieker, dat moet een hele mooie overwinning voor op je lijstje zijn, toch?
“Zeker, dit is honderd procent een mijlpaal in mijn carrière, echt een hoogtepunt. Wat het extra mooi maakt, is dat de race de laatste jaren (Van der Zande deed in 2014 voor het eerst mee, red.) alleen maar competitiever is geworden. Er doen steeds meer merken mee en die halen steeds meer grote coureurs erbij. Alonso natuurlijk, maar ook jongens als Juan Pablo Montoya en Helio Castroneves. Dat maakt de competitie zwaarder, sterker en mooier. Daarnaast heb je vier klassen, en om daarin dan de overall-zege te pakken, is helemaal top.”

Lees ook: Alonso en Van der Zande zegevieren in verregende 24 uur van Daytona

Van der Zande in 2018 op Daytona, met de Cadillac van Wayne Taylor Racing waarmee hij ook dit jaar racete. Foto: Racepictures.

Het was ook een extreme race dit jaar, met veel regen en stilleggingen.
“Heel extreem, dat weer was echt niet normaal. Terecht dat de race is afgebroken. Er was zoveel spray, je ziet dan echt bijna niks meer. Dat je hem onder zulke extreme omstandigheden wint, dat je naam dan bij zo’n iconische editie van de race in de geschiedenisboeken staat, is extra bijzonder.”

Je noemde Alonso al, hoe was het om bij Wayne Taylor Racing met hem te werken?
“De samenwerking verliep heel goed. Alonso is bloedfanatiek, hij laat niets aan het toeval over. Het is nog net niet zo dat hij voor de race naar engineering loopt en daar nog wat dingen wil veranderen. Hij wil héél graag winnen. Dat je dat gemeen hebt, zorgde ervoor dat de samenwerking lekker liep. Daarnaast was toen hij in de auto stapte ook wel direct duidelijk dat hij ontzettend snel is, een van de grootste talenten die er in de autosport is. Ik nodig Alonso graag uit voor volgend jaar!”

Lees ook: Renger van der Zande: ‘Dat wordt wel even apart, met Alonso over setup lullen’

Veel mensen hebben het met name over zijn nachttstint in de regen.
“Die was inderdaad heel indrukwekkend. Hij reed hele snelle tijden. Al is het wel zo, dat het net is waar je naar kijkt. Pak je de overall snelste tijden erbij, dan had Kamui de snelste ronde, voor Jordan, dan ik en dan Fernando. Maar wat in endurance-racen het belangrijkste is, is dat als je aan de leiding aan een stint begint, ook aan de leiding weer afgeeft. Dat is telkens gelukt.”

Van der Zande in actie tijdens de 24 Uur van Daytona. Foto: Cadillac.

Kun je de zege na zo’n 24-uursrace nog een beetje vieren?
“Het is wat apart. Je hebt net 24 uur geracet, daarna nog een paar uur mediaverplichtingen, gaat nog even met het team zitten en een groot deel van het team is al vol gas aan het inpakken. Kamui en ik zijn nog even een biertje wezen drinken in Orlando, maar niets te geks, want ik moet zeggen dat je een biertje na 24 uur zo in touw zijn behoorlijk voelt. Fernando moest door naar Miami. Je hebt ook net een week met elkaar opgetrokken, daarna volgt iedereen weer z’n eigen plan.”

Wat is voor jou het volgende op de agenda?
“Ik race zowel in IMSA (waar ook Daytona onder valt, red.) als het WEC, en die dubbele baan komt medio maart samen. Ik doe dan in één weekend twee races: vrijdag de 8 Uur van Sebring in het WEC, zaterdag de 12 Uur van Sebring in IMSA. Dat wordt een extreem weekend daar, maar zo gaat het dan! Ik ga me er goed op voorbereiden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

DAYTONA 24H WINNERS! 🏆🏁

Een bericht gedeeld door Renger van der Zande (@rengervdz) op