De Nederlander Renger van der Zande racet al jaren met sportscars in Amerika, maar moet zijn auto volgend jaar januari ineens delen met een wel hele grote naam: Fernando Alonso stapt dan bij Wayne Taylor Racing in voor de 24 Uur van Daytona. “Dat zal wel even apart zijn, met Alonso over setup lullen!”

Mooi, vindt Van der Zande. Met het nieuws dat Alonso meedoet aan de 24 Uur van Daytona, de eerste race in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, staat de endurance-klasse ineens ook internationaal in de belangstelling. En dus gaat ook de telefoon bij Van der Zande, die er al in 2014 zijn eerste races reed. “Vanuit Nederland is er vrij weinig aandacht voor, maar dat is ook niet gek, want het is moeilijk te volgen”, klinkt het zonder wrok.

Van der Zande (links) racet ook in het WEC en verschillende GT-kampioenschappen. Foto: Sutton Images.

“Ergens is het wel grappig dat veel mensen het niet meekrijgen, maar dat wij op zo’n hoog niveau racen”, vervolgt de 32-jarige coureur, die volgend jaar samen met zijn vaste teamgenoot Jordan Taylor behalve Alonso ook nog de Japanse ex-Formule 1-coureur Kamui Kobayashi mag verwelkomen. “Voor het kampioenschap en ons team is dat toch wel een blijk van waardering”, meent hij.

“Normaal race ik in het IMSA ook tegen grote jongens als Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya, wat al wel laat zien dat dit een serieuze klasse is, maar met zo’n Alonso en Kobayashi erbij merk je toch gelijk dat er meer interesse is.” Generatiegenoot Kobayashi kende Van der Zande al ‘uit het karten enzo’, en de twee reden ook tegen elkaar in de Formule 3. “Maar Alonso ken ik helemaal niet.”

‘Even apart’
Dat Alonso in januari instapt bij Wayne Taylor Racing kwam voor de buitenwereld als verrassing, maar niet voor Van der Zande. “Het is niet zo dat ze me vragen voor de coureurskeuze, maar ik word wel op de hoogte gehouden. We hadden al een aantal grote namen opgelijnd, maar als dan de kans voorbij komt om Alonso te strikken, weet je het wel. Het is nu natuurlijk ook speciaal omdat het zo kort is na zijn Formule 1-afscheid.”

“Het zal wel even apart zijn om straks met Alonso over de setup te lullen!”, lacht de in Amsterdam woonachtige coureur. ‘Een levende legende’, noemt hij de Spaanse tweevoudig wereldkampioen Formule 1. “Met zijn snelheid en ervaring is hij een aanwinst voor ons team”, zegt Van der Zande, die daarbij ook benadrukt Kobayashi ‘ook echt als een topcoureur’ te zien.

Rekken en strekken voor de start van de 24 Uur van Daytona van 2018, waarvoor Van der Zande pole pakte. Foto: Sutton Images.

‘We willen winnen’
Leuk ook voor sponsors en partners, twee van zulke bekende namen. “Maar uiteindelijk gaat het mij om de sport en het racen, daarom zijn we coureur. Als team ook: we willen winnen, ook in Daytona.” In 2017 deed Wayne Taylor Racing dat daar voor het laatst, met een andere grote naam: NASCAR-icoon Jeff Gordon. “Dit is wel een team dat soms dit soort gekke en leuke dingetjes doet, maar ook gewoon een heel goed team.”

Wayne Taylor Racing is volgens Van der Zande niet het grootste team, maar: “Ze winnen elk jaar races.” En doen vaak mee om de titel. In 2019 net als de afgelopen twee jaar met een Cadillac prototypebolide. “Zeker een goede auto”, zegt Van der Zande. “Maar er zijn ook andere, nieuwe teams met serieus snelle auto’s. Je ziet die alleen vaak nog fouten maken, terwijl een ervaren team als Wayne Taylor Racing precies weet hoe het zit qua strategie enzo.”

Wayne Taylor Racing op kop in de 24 Uur van Daytona van 2018. Foto: Sutton Images.

‘Alonso is een racer’
Makkelijk wordt het niet, straks in januari, weet Van der Zande. Omdat zijn team grote rivalen heeft (“zoals Penske, dat wel tien keer zoveel test”), maar ook omdat races winnen ‘sowieso niet makkelijk is in Amerika’. “Je hebt er altijd veel factoren om rekening mee te houden.” Ook daarom is hij echter blij met het instappen van Alonso en Kobayashi: “Want om te winnen heb je goede coureurs nodig.”

En ja, het wordt dan even apart, even wennen, werken met Alonso. “Maar aan de andere kant ben je allemaal coureur en race je om te winnen. Dat geldt voor hem, dat geldt voor mij, en dat is het doel. En hoe beter je samenwerkt, hoe beter je kansen.” En wat Van der Zande ondanks dat hij Alonso nog niet kent wel aan hem herkent: “Het is een echte winnaar, een echte racer. Als je in z’n ogen kijkt, zie je dat gelijk.”

De Cadillac DPi van Wayne Taylor Racing. Foto: Sutton Images.