Fernando Alonso doet volgend jaar januari voor het team van Wayne Taylor Racing mee aan de prestigieuze 24 Uur van Daytona, samen met onder meer de Nederlander Renger van der Zande.

Hun andere twee teamgenoten zijn de Japanse ex-Formule 1-coureur Kamui Kobayashi en Amerikaanse GT- en endurance-specialist Jordan Taylor, wiens familie het team runt. Het kwartet krijgt de beschikking over een Cadillac-prototypebolide. Wayne Taylor Racing won daar de race in 2017 al eens mee en in 2018 kwam de zege op naam van een andere met Cadillac rijdende equipe.

“Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van dit team”, zegt Alonso, die vorig jaar ook al aan de 24 Uur van van Daytona meedeed, maar toen voor United Autosports uitkwam. Alonso finishte toen als 38ste. “Een remprobleem voorkwam beter, destijds, maar ik ben sindsdien vastbesloten het dit jaar beter te doen. De 24 Uur van Daytona is een van de belangrijkste races ter wereld en ik verheug me erop er met mijn teammaten aan mee te doen.”

Van der Zande met de Cadillac van Wayne Taylor Racing. Foto: Racepictures.

Nederlandse teamgenoot
Een van die teamgenoten is dus de Nederlander Renger van der Zande, die zich erop verheugt met ‘de levende legende’ Alonso te werken, vertelt hij: “Met hem en Kamui, die ook een hele goede coureur is, hebben we zeer goede coureurs gestrikt voor ons team.”

Van der Zande mag ook wel van ‘ons’ spreken, want hij rijdt al sinds begin dit jaar voor Wayne Taylor Racing in het Amerikaanse sportscar-kampioenschap. Van der Zande is al jaren een grote naam in de GT- en endurance-racerij. Voor hij per 2012 de overstap maakte naar deze takken van racen, kwam de nu 32-jarige Van der Zande uit in onder meer de Formule 3, GP3 en het DTM.

Alonso en Kobayashi. Foto: Sutton Images.

Kobayashi
Hun andere teamgenoot Kobayashi is daarbij geen onbekende voor Alonso: de Japanner rijdt net als Alonso ook in het WEC voor het Toyota-fabrieksteam. Kobayashi bestuurt daar de nummer 7 auto, Alonso de nummer 8. Alonso won daarmee eerder dit jaar de 24 Uur van Le Mans, waarmee hij een stap dichter bij zijn doel kwam: het winnen van de triple crown – de officieuze eretitel voor het winnen van de Grand Prix van Monaco, Le Mans en de Indy 500.

Chevrolet voor Indy?
Monaco heeft Alonso eerder al (twee keer) gewonnen, dus alleen de Indy 500 rest nog. Daar gaat Alonso, die afgelopen weekend afscheid nam van de Formule 1, in 2019 ook weer aan meedoen. Hij doet dat met McLaren, dat volgens Racefans met een Chevrolet-motor gaat rijden. Chevrolet maakt net als Cadillac deel uit van het Amerikaanse General Motors.

Lees ook: Saluut Hamilton en Vettel aan Alonso: ‘We gaan hem enorm missen’

Met deelname aan races als de Indy 500 en ook weer Le Mans als onderdeel van het WEC-‘superseizoen’ loopt Alonso’s kalender voor 2019 weer aardig vol. Daytona staat er daarbij voor het weekend van 26 en 27 januari op.