De Toyota met nummer 8 van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi heeft de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Alonso komt zo een stap dichterbij zijn doel: het winnen van de ‘triple crown‘.

Nakajima bracht de TS050 Hybrid over de finish. Met twee ronden achterstand, maar pal erachter rijdend voor het foto-moment, kwam de Toyota nummer 7 van Kamui Kobayashi, Mike Conway en José María López over de streep. Het was een dominante één-twee voor de Japanse autofabrikant, maar toch pas de eerste Le Mans-overwinning voor Toyota.

Een pitstop voor de Toyota #8.

Voor Alonso is het ook zijn eerste zege op Le Mans, maar het is wel zijn tweede stap richting de ‘triple crown‘. De ’triple crownis de prestigieuze eretitel voor het winnen van de Grand Prix van Monaco, 24 Uur van Le Mans en Indy 500. Monaco won Alonso al eerder – twee keer zelfs, in 2006 en 2007 – en nu hij Le Mans ook op zijn palmares kan bijschrijven rest dus ‘alleen’ de Indy 500 nog.

De zege op Le Mans zal ongetwijfeld meer vragen opleveren over waar de sportieve toekomst van de 37-jarige Spanjaard ligt, nu kans op verder Formule 1-succes niet groot lijkt door de lastige situatie waarin zijn team McLaren zit. Alonso probeerde het in 2017 overigens al eens op Indianapolis en een terugkeer is waarschijnlijk. De vraag is of dat een uitstapje zal zijn, of als onderdeel van een full-time Indycar-seizoen.

Achter de twee Toyota’s ging de derde plek naar het Rebellion-trio van Thomas Laurent, Mathias Beche en Gustavo Menezes, zij deden net al Toyota mee in de LMP1-klasse. Daarin haalde oud-wereldkampioen Formule 1 Jenson Button de finish niet met SMP Racing. In de LMP2 ging de zege naar G-Drive, met onder meer ex-Formule 1-coureur Jean-Eric Vergne achter het stuur.

De bolide van Racing Team Nederland.

Racing Team Nederland, met Giedo van der Garde, Frits van Eerd en Jan Lammers, deed ook mee in de LMP2 en finishte als negende in die klasse, en dertiende overall. Dit drietal finishte zowel overall als in de LMP2 één plekje achter de Jackie Chan DC Racing met nummer 38 van onder meer de Chinese Nederlander Ho-Pin Tung.

In de GTE-Pro gingen de eerste twee plekken naar Porsche, met de overwinning voor het Porsche GT Team met onder meer de Belg Laurens Vanthoor in de gelederen. De derde plek in de GTE-Pro was voor Ford Chip Ganassi Team USA. In de GTE-AM pakte de Dempsey Proton met nummer 77 de zege, terwijl de derde plek in deze categorie naar de Nederlander Jeroen Bleekemolen ging met Keating Motorsports.

De Ferrari van Keating Motorsports van Bleekemolen.