*

Alonso en Van der Zande zegevieren in verregende 24 uur van Daytona

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

28 januari 2019 10:03

Alonso en Van der Zande zegevieren in verregende 24 uur van Daytona
Cadillac

Fernando Alonso en Renger van der Zande hebben in de Verenigde Staten de 24 uur van Daytona gewonnen. Met Wayne Taylor Racing, het team dat verder bestond uit Jordan Taylor en Kamui Kobayashi, pakten zij de zege in een race die geteisterd werd door slecht weer.

De 24 uur van Daytona 2019 gaat de boeken in als misschien wel de meest regenachtige editie ooit. Waar de eerste helft van de langeafstandsrace nog in droge omstandigheden verreden werd, hield het in de laatste tien uur niet meer op met regenen. De organisatie zwaaide daarom tot twee keer toe de rode vlag. In eerste instantie vond er nog een herstart plaats, maar de laatste anderhalf uur werd er niet meer gereden. De race eindigde onder een rode vlag met de auto’s in de pitstraat.

Blije gezichten bij Wayne Taylor Racing. V.l.n.r. Kobayashi, Taylor, Alonso en Van der Zande.

Fernando Alonso deed voor de tweede keer meer aan de 24 uur van Daytona. De Spanjaard maakte indruk met een hoog tempo in de regen en een aantal mooie inhaalacties, waaronder op Felipe Nasr in de slotfase. Wayne Taylor Racing bleef uiteindelijk het langst op de been in een race vol safetycarfases en gele vlaggen – slechts 57 procent van de wedstrijd werd onder ‘groen’ verreden. Achter Wayne Taylor Racing eindigde de Whelen-Cadillac met onder meer Felipe Nasr als tweede, terwijl op P3 de eerste Acura finishte met onder anderen Alexander Rossi achter het stuur.

Zware omstandigheden
Voor Renger van der Zande was het zijn zesde deelname in Daytona; eindelijk gaat hij als winnaar naar huis. “Ik ben super blij”, vertelt hij na afloop van de race. “Fantastisch dat het team alles samengebracht heeft. Het is een grote puzzel en het komt hier allemaal samen met deze overwinning. Mijn dank gaat uit naar mijn teamgenoten en het hele team. Ik ben super blij dat ik een Rolex-horloge kan meenemen naar huis, en natuurlijk het gevoel van de overwinning!”

Lees ook – Renger van der Zande: ‘Dat wordt wel even apart, met Alonso over setup lullen’

Alonso maakte indruk tijdens zijn tweede 24 uur van Daytona.

Ook Fernando Alonso kan een overwinning op zijn palmares bijschrijven. “Ik ben zeer trots op wat we vandaag bereikt hebben”, aldus de Spanjaard. “Maar dit was niet het werk van één dag, maar van een hele maand. We begonnen in december al met de voorbereiding. Kamui en ik hebben geprobeerd ons snel in het team te mengen en zoveel mogelijk te leren van het team tijdens de testdagen. De race zelf was heel moeilijk. De omstandigheden veranderden de hele tijd.”

Meer Nederlands succes
Van der Zande was niet de enige Nederlander die bij de 24-uursrace in de prijzen viel: Rik Breukers won met een Lamborghini namelijk de GTD-klasse, een categorie voor GT3-auto’s. Zijn team profiteerde in de slotfase optimaal door net voor de laatste rode vlag de leiding over te nemen. Dat ging ten koste van de aspiraties van Jeroen Bleekemolen. Bleekemolen lag met zijn Mercedes lang aan de leiding in de GTD-klasse. Echter spinde zijn teamgenoot Luca Stolz in de slotfase, waardoor Bleekemolens team terugviel naar de zevende plek.