Ondanks de enorme omvang van de sportafdeling, en met name de Formule 1-tak, vindt Pirelli-chef Mario Isola daarnaast nog tijd voor vrijwilligerswerk bij de plaatselijke ambulancedienst.

Aangespoord door vrienden die dit al deden, begon hij daar op zijn achttiende mee. “Eigenlijk zag ik het niet zo zitten, vond ik het zelfs een beetje beangstigend, maar zij hebben me ervan overtuigd om in ieder geval de training te volgen. Toen ik die gedaan had, besefte ik dat de opgedane kennis snel zou wegzakken als ik die niet in de praktijk zou brengen, dus ben ik diensten gaan draaien en ontdekte ik een andere wereld. Het is dermate goed bevallen dat ik het ben blijven doen.”

Isola maakt deel uit van een groep van ongeveer 150 ambulancemedewerkers. In heel Lombardije, de regio rond Milaan, zijn 112 organisaties actief met in totaal 70.000 vrijwilligers.

“Het is een geweldige ervaring waar iedereen baat bij heeft”, stelt Isola, die niet alleen zijn verworven expertises bij Pirelli gebruikt om de hulpverlening op de ambulance te verbeteren maar andersom ook veel leert. “In een crisissituatie moet je snel kunnen reageren. Natuurlijk volg je protocollen, maar dat zijn richtlijnen. Elke situatie is anders. Je moet je hoofd erbij houden, de voorschriften volgen en doen wat op dat moment nodig is. Daar heb je niet veel tijd voor.”

Isola raakt dan ook niet snel in paniek als er in de Formule 1 iets niet geheel volgens plan verloopt. “Soms doen zich onverwachte situaties voor. Dat is vergelijkbaar met een spoedoproep. Je stelt een team samen en probeert in zo min mogelijk tijd een oplossing te vinden. Mijn ambulancediensten zijn daarom zeer leerzaam.”

Lees meer over de carrière van Mario Isola in het nieuwe nummer van FORMULE 1. Met verder interviews met Daniel Ricciardo en Christijan Albers, een kijkje achter de schermen bij simracer Rudy van Buren en natuurlijk nog veel meer!