Ze werd door het team van Sauber klaargestoomd voor een mogelijk Formule 1-debuut in 2015, maar nu lijkt het sprookje voorbij: Simona de Silvestro is door de Zwitserse equipe aan de kant geschoven, omdat ze niet aan haar financiële verplichtingen kon voldoen.

De Silvestro racete van 2010 tot 2013 in de IndyCars, met een tweede plaats als beste resultaat. Daarna richtte ze haar pijlen op de Formule 1, met de deal met Sauber als resultaat. In voorbereiding op een eventueel racedebuut in 2015 werkte ze twee tests af in oude Saubers. “Het ging ons er vanaf het begin om haar te helpen. Dat heb ik persoonlijk dan ook gedaan vanaf het moment dat ze ons kantoor instapte om haar plannen uit te leggen”, vertelt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn.

“Ik denk dat je met een blik op haar racecarrière wel kunt zeggen dat ze momenteel de enige vrouw is die de stap naar de Formule 1 zou kunnen maken”, prijst Kaltenborn haar voormalige protegée. Maar op goede bedoelingen alleen kan een raceteam niet draaien, weet de teambaas ook. “Ik kan het allemaal nog zo leuk vinden en ondersteunen, uiteindelijk heb ik ook mijn verantwoordelijkheden. Als je een afspraak maakt, moet je die ook nakomen. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.”

Officieel blijft het team nog wel in ondersteunende rol verbonden aan De Silvestro. Maar rijden zal er niet meer in zitten, en Kaltenborn weet nog niet hoe de relatie er nu dan uit zal gaan zien. “Ik weet niet of we nog wat voor haar kunnen betekenen, maar we kunnen het beste even de tijd nemen en de opties afwegen. Het hangt ook af van wat haar management wil. Waar mogelijk wil ik haar in ieder geval nog helpen.”