Seizoen 2018 zit erop, tijd voor de afrekening. Nadat hij van de zomer al een tussenrapport opmaakte voor FORMULE 1, deelt Tom Coronel nu zijn uiteindelijke rapportcijfers uit aan de klas van 2018. Dit zijn de drie beste én drie slechtste leerlingen van het jaar.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes
“Deze man is voor mij altijd top-1. Je hebt Hamilton en de rest van het kampioenschap. Als zijn motor een paar jaar geleden in Maleisië niet kapot was gegaan, was hij vijf keer achter elkaar wereldkampioen geweest. Hij is de enige donkere coureur die ik ken, heeft een killersmentaliteit en vreet het dashboard op. Max is de enige die hem aankan en Lewis weet dat: de rest van het veld is knäckebröd. Hamilton gaat alle records van Schumacher verbreken. De reden waarom hij geen tien krijgt is dat hij de hele tijd aan zijn haar zit te trekken. Dat is het enige minpuntje aan hem.”
Cijfer: 10-

Max Verstappen, Red Bull
“De ruwe diamant die steeds mooier wordt geslepen. Het ruwe randje is er vanaf, dat jonge en wilde ga je niet meer zien. Heeft met ervaring en leeftijd te maken, hij leert het Formule 1-circus steeds beter begrijpen. Max heeft maar één focus: winnen. Dat is zijn missie. En niets staat in de weg die te voltooien. De rest komt vanzelf, daarom komt het ook helemaal goed. Ik ben jaloers op hem. Ik dacht altijd dat ik coureur was, maar dat ben ik niet. Ik zie Max dingen doen die ik altijd wilde proberen, maar niet lukten. ‘Waarom kan ik dat niet?’, vraag ik me dan af. Omdat ik veldvulling ben.”
Cijfer: 10-

Fernando Alonso, McLaren
“Neemt precies op tijd afscheid van de Formule 1. Eervol en met een buiging. Het is tijd om te gaan en dat heeft Alonso door. Vind ik knap, daar kunnen sommige collega’s iets van leren. Natuurlijk had hij vaker wereldkampioen kunnen worden, maar hij heeft zelf verkeerde keuzes gemaakt. McLaren was natuurlijk een drama. Maar wat ik mooi aan hem vind is dat hij altijd in de vechtmodus staat. Ook al rijdt hij doelloos rond op P15, dan nog wil hij zijn positie met zijn leven verdedigen. Je ziet dat hij het instinct nog steeds heeft. Ik geef hem een hoog cijfer voor zijn hele oeuvre. Bedankt Alonso!”
Cijfer: 8,5

Flop:
Sebastian Vettel, Ferrari
“Krijgt van mij een zware onvoldoende. Had tot driekwart van het seizoen de snelste auto en had iedereen dit jaar in het kampioenschap moeten aanvegen. In Hockenheim ging het fout: Vettel lag op kop en ging als enige van de baan toen het begon te regenen. In Monza en Suzuka heeft hij ook stomme fouten gemaakt. Vettel werd een zeer gefrustreerde rijder, omdat hij het dit jaar had moeten doen. Mijn verwachtingspatroon was voor dit seizoen hoog: ik hoopte dat Ferrari dit jaar kampioen zou worden. Omdat dat niet gelukt is, krijgt Vettel van mij extra straf.”
Cijfer: 4,0

Romain Grosjean, Haas
“Een coureur die zijn tijd wel heeft gehad. Ik snap niet dat Haas niet voor verandering heeft gekozen en toch weer met hem verder gaat. Grosjean is een rare rijder, maakte aparte fouten die niet op een circuit thuishoren. Ik vind hem helemaal niks met een uitstraling van helemaal niks. Bij Lotus dacht ik nog: ja, ja het vlammetje gaat branden. Maar de kaars is opgebrand. Deze jongen gaat niet vooruit en niet achteruit, hij blijft hangen. Als ik in de directie van Haas had gezeten zou Grosjean de eerste zijn geweest waar ik een streep doorheen had getrokken.”
Cijfer: 4,0

Marcus Ericsson, Sauber
“Hartelijk bedankt voor al die jaren en het sponsorgeld. Ga nu maar lekker Indycar rijden. Ik wil eigenlijk niet te veel over deze jongen vertellen. Hij heeft door poen in de Formule 1 gereden en niet vanwege zijn talent. Ericsson is gewoon niet goed genoeg, heeft het niet. We zagen het in Brazilië weer: aardige kwalificatie en in de race helemaal niets. Ik ga deze jongen volgend jaar in het geheel niet missen. Ik weet ook zeker dat niemand zich hem over twee jaar nog zal herinneren. Ericsson krijgt van mij een 1, omdat hij niet in de Formule 1 thuishoort.”
Cijfer: 1,0

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 18, lees je het volledige rapport van Tom Coronel. Met een knap cijfer voor nieuwkomer Charles Leclerc, prima scores voor Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen, maar een (wellicht) verrassende onvoldoende voor Nico Hülkenberg. FORMULE 1 nr. 18 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.