De Underdog wordt in het persbericht aangeduid als een spannende sportthriller. Dat belooft nogal wat! Een boek waarin fictie en fantasie rechtstreeks door elkaar lopen en nog spannend ook. Enigszins sceptisch begin ik het boek te lezen. Een fantasieverhaal over de Formule 1 is leuk, maar het moet wel geloofwaardig over komen. De auteur, André Hoogeboom, heeft jarenlang voor het Noord Hollands Dagblad verslag gedaan over de Formule 1. De kennis heeft hij. Maar weet hij dat ook op papier te zetteDe eerste pagina’s heb je duidelijk nodig om het ‘nu’ los te laten. Verschillende keren vraag ik me af of het wel juist is, wat ik lees. Maar dat gevoel verdwijnt al snel. Hoogeboom neemt je mee naar Imola en Monaco en weet perfect de sfeer van een Grand Prix-weekend te schetsen. Monaco is natuurlijk ook een perfecte locatie om je fantasie op hol te laten slaan. En dat gebeurt dan ook.

Het boekt kent twee hoofdrolspelers: de Engelse verslaggever Andrew Sachs en John Watts, teambaas van achterhoedeteam Shadow. Journalist Sachs is het prototype verslaggever die je in de Formule 1 aantreft. Verslaafd aan zijn werk, twee huwelijken versleten en vechtend tegen een alcoholverslaving. Sachs doet in het boek verslag van de praktijken van Watts. En die Watts is zeg maar de Paul Stoddart van de Formule 1. Zijn team is het lelijke eendje en staat op het punt van faillissement. Dan krijgt Watts de beschikking over een uitvinding die de kansen van het team kunnen keren. In één klap kan hij van zijn geldzorgen af zijn, zou hij met de grote jongens mee kunnen draaien en dus eindelijk voor vol worden aangezien. Er zit alleen één grote maar aan het verhaal. Er is niet mee getest. Het is niet te voorspellen hoe de auto reageert op de illegale uitvinding. De risico’s zijn hoog. Lopen de coureurs gevaar? En wat is kans dat de FIA achter de fraude komt? Kortom: Watts staat met z’n rug tegen de muur.

Hoogeboom laat z’n fantasie compleet de vrije loop. Het verhaal is helemaal over de top. Van lekkere wijven, afpersing tot hoge snelheidsachtervolging in de bergen rondom Monaco. Het boek leest heerlijk weg. Het verhaal pakt je, waardoor het boek moeilijk is weg te leggen.

Een must voor de Formule 1-liefhebber.

Enig minpuntje: een slordige eindredactie. Het wemelt van de tikfouten.

De Underdog

Auteur: André Hoogeboom

Aantal pagina’s: 198

ISBN: 9789051795042

Prijs: €14,50