Formule 1 duikt elke woensdag voor een Grand Prix in de geschiedenisboeken. Vandaag de vijf meest memorabele edities van de Belgische GP.

5. 2015
Onderweg naar de achtste plaats in zijn eerste Grand Prix van België, haalt Max Verstappen in de Blanchimont-bocht met een zenuwslopende manoeuvre Felipe Nasr buitenom in – terwijl er ruim 300 km/h op de teller staat. Tal van kenners prijzen de magistrale maar ook buitengewoon riskante inhaalactie, die Verstappen later de FIA-prijs voor Actie van het Jaar oplevert.

4. 1966
Halverwege het oude Spa-Francorchamps, een bloedsnel stratencircuit van 14 kilometer zonder vangrails, breekt in de eerste ronde een hoosbui los. Zeven coureurs crashen, onder wie Jackie Stewart. De Schot vliegt tegen een paal en een huisje, en belandt ondersteboven in een veld. Terwijl liters benzine uit de kapotte tank van zijn BRM over hem heen gutsen, zit Stewart 25 minuten vast. Uiteindelijk bevrijden collega’s Graham Hill en Bob Bondurant hem. Door het ongeluk gaat Stewart actie voeren voor meer veiligheidsmaatregelen in de Formule 1.

Jackie Stewart op Spa in de BRM waarmee hij even later de grootste crash uit zijn loopbaan zal maken.

Jackie Stewart op Spa in de BRM waarmee hij even later de grootste crash uit zijn loopbaan zal maken.

3. 2000
Een paar ronden voor de finish staat Mika Häkkinen op het punt raceleider Michael Schumacher aan te vallen, als achterblijver Ricardo Zonta opdoemt. Op het rechte stuk richting na Eau Rouge schieten Schumacher en Häkkinen gelijktijdig voorbij aan Zonta. Met zijn drieën naast elkaar scheuren de coureurs richting Les Combes. Häkkinen heeft de sterkste zenuwen: hij gaat de bocht als eerste in en wint de race.

2. 1991
Het nieuwe Jordan-team is in 1991 de ster van het raceweekend op Spa. In de 7-Up-groene 191 maakt een jonge Duitser genaamd Michael Schumacher zijn debuut. Hij kwalificeert zich sensationeel als zevende, maar moet al na een paar honderd meter opgeven met een kapotte koppeling. Later lijkt teamgenoot Andrea de Cesaris op weg naar de tweede plaats – Jordans eerste podium – tot drie ronden voor de finish zijn motor ploft.

De enorme ravage na de startcrash in 1998. Wonderwel raakte er niemand gewond.

De enorme ravage na de startcrash in 1998. Wonderwel raakte er niemand gewond.

1. 1998
Een gigantische startcrash in de stromende regen reduceert liefst twaalf auto’s tot schroot. Na de herstart wordt het weer er niet beter op, waardoor Michael Schumacher tegen achterblijver David Coulthard aan knalt. Schumacher rijdt op drie wielen terug naar de pits en haalt kokend van woede verhaal bij de Schot. Jordan heeft dit keer meer mazzel: Damon Hill bezorgt het Ierse team zijn eerste zege, en Ralf Schumacher maakt er een een-tweetje van.