Formule 1 duikt elke woensdag voor een Grand Prix in de geschiedenisboeken. Vandaag de vijf meest memorabele edities van de GP van Brazilië.

5. 1994
Bij de openingswedstrijd van het seizoen 1994 maakt een Nederlands supertalent zijn opwachting: Jos Verstappen. De Limburger, net 22, vervangt bij Bennetton JJ Lehto, die bij een test zijn nek heeft gebroken. Verstappen kwalificeert zich als negende en komt bij de start goed van zijn plek. Een mooie klassering lijkt mogelijk – tot Verstappen op Eddie Irvine stuit. Terwijl Verstappen de Noord-Ier inhaalt, wijkt die zonder in zijn spiegels te kijken uit voor een achterblijver. Verstappen krijgt een beuk, komt op het gras, spint en raakt de achterkant van Martin Brundles McLaren. De Bennetton vliegt de lucht in en spat met een koprol uiteen in het gras. Een memorabel einde van Verstappens eerste race, maar op een andere manier dan hij zal hebben gehoopt.

4. 2012
Fernando Alonso heeft in 2012 niet de beste auto van het veld. Maar dankzij een ongekende dosis consistentie en een hele berg podiumplekken, maakt de Ferrari-coureur aan de vooravond van de seizoensfinale in Brazilië toch nog kans op de titel. Zij het een kleine: dertien punten is Alonso’s achterstand op Sebastian Vettel. Wat voor de Duitser dus een relatief eenvoudige rit richting zijn derde kampioenschap moet worden, verandert direct na de start echter in bikkelharde inhaalrace. Vettel botst in de eerste ronde met Bruno Senna en valt terug naar de laatste plek. Alonso is virtueel kampioen. Maar niet lang, want Vettel knokt zich als een razende terug naar de zesde plek. Met drie punten voorsprong wordt hij wereldkampioen.

Na zijn botsing in de openingsronde reed Sebastian Vettel met een beschadigde side pod naar zijn derde WK-titel.

Na de botsing in de openingsronde reed Sebastian Vettel met een beschadigde side pod naar zijn derde WK-titel.

3. 2003
Er is maar één woord dat de Grand Prix van Brazilië van 2003 kan beschrijven: chaos. Regenbuien zetten Interlagos op zondagmiddag onderwater, terwijl de teams dankzij een nieuwe, kostenbesparende FIA-regel enkel intermediates bij zich hebben. Die blijken alle nattigheid niet aan te kunnen. Vooral in bocht drie, waar het water in riviertjes over de baan stroomt, crasht de ene na de andere coureur uit de race, onder wie Michael Schumacher en Jos Verstappen. Na megaongevallen van Mark Webber en Fernando Alonso vlagt de raceleiding de wedstrijd vroegtijdig af. De stewards doen er dagen over om vast te stellen wie er eerste lag in de ronde voor de rode vlag uit ging. Het blijkt Jordan-coureur Giancarlo Fisichella te zijn. Hij boekt zijn eerste GP-overwinning.

2. 1991
Begin 1991 is Ayrton Senna met zijn twee wereldtitels al lang een Formule 1-legende. Eén ding heeft de Braziliaanse volksheld nog nooit voor elkaar gekregen: een overwinning in zijn thuis-Grand Prix. Op Interlagos gebeurt dat eindelijk. Vooral de manier waarop is historisch. Senna, die vanaf de start leidt, kampt de laatste helft van de race met versnellingsbakproblemen. Op het laatst kan de McLaren-coureur alleen de zesde versnelling nog maar gebruiken. De zege lijkt Senna te ontglippen, maar de coureur houdt vol. Op pure spierkracht worstelt hij zijn bolide het circuit over, naar de finish en naar overwinning. Na zijn onwaarschijnlijke prestatie is Senna zo uitgeput, dat hij uit zijn auto moet worden geholpen. Op het podium kunnen zijn verkrampte schouders amper de bokaal boven zijn hoofd tillen.

Met pijn en moeite tilt Ayrton Senna de beker op, nadat hij voor het eerst zijn thuisrace heeft gewonnen.

Met pijn en moeite tilt Ayrton Senna de beker op, nadat hij voor het eerst zijn thuisrace heeft gewonnen.

1. 2008
Als Felipe Massa als eerste over de finish komt in zijn thuisrace, de laatste wedstrijd van het seizoen 2008, breekt er een enorm feest uit in de Ferrari-pitbox. De Braziliaan is kampioen! Rivaal Lewis Hamilton, die vooraf het WK nog leidde, is door een regenbui in de slotfase immers teruggezakt naar de zesde plek – precies één positie te laag. Veertig seconden na Massa komt de schijnbaar verslagen Hamilton over de streep. Maar wat staat daar nou op de tijdwaarneming? Hamilton P5! Inderdaad, want Timo Glock heeft op het glibberige parcours de allerlaatste bocht gemist, waarop Hamilton hem heeft ingehaald. De feestvreugde bij Ferrari slaat om in een grafstemming. Niet Massa, maar Hamilton heeft zijn eerste titel veroverd, in de meest dramatische WK-ontknoping uit de F1-geschiedenis.