De teams hebben hun zin gekregen: het afvalsysteem is afgeschaft en de kwalificatie wordt met ingang van de GP van China weer volgens het oude systeem gehouden.

Donderdagmiddag kwam naar buiten dat de teams daar unaniem middels een brief op hadden aangedrongen bij FIA-president Jean Todt en de grote commerciële baas Bernie Ecclestone. Volgens de teams – en veel coureurs – werkte de ‘eliminatiekwalificatie’ namelijk niet.

Na de kwalificaties voor de Grands Prix van Australië en Bahrein onder het dit jaar geïntroduceerde afvalsysteem te hebben gehouden, grijpt de sport met ingang van de race in China dus terug op het vorige systeem. Hierin is geen sprake van knockouts gedurende heats, maar enkel als de tijd op is in Q1 en Q2, alvorens de tien snelste coureurs naar Q3 gaan.

De teams hebben hun zin dus gekregen, ondanks vermeende tegenstand van Todt en Ecclestone. De FIA-president en topman van commerciële uitbater FOM zouden echter hebben ingezien dat dit de enige oplossing is. Voor de rest van 2016 wordt nu dan ook vastgehouden aan het format dat eerder al van 2006 tot en met 2015 is gebruikt. Voor 2017 is echter niet uitgesloten dat de opzet van de raceweekends alsnog gaat veranderen.