Afgelopen weekend degradeerde Queens Park Rangers (QPR), het voetbalteam van Caterham-eigenaar Tony Fernandes. Gelukkig voor Giedo van der Garde en de rest van het Formule 1-team heeft dit geen effect op de financiering van Caterham.

Tony Fernandes is eigenaar van Caterham Racing, groot aandeelhouder van voetbalclub QPR en bestuursvoorzitter en medeoprichter van luchtvaartmaatschappij AirAsia. Hoewel alle drie de ondernemingen dezelfde geldschieter hebben, zijn de financiën gescheiden van elkaar. Caterham Racing, en Formule 1-team Caterham hebben dus hun eigen potje.

Het degraderen van QPR kost Fernandes miljoenen. Alleen al aan televisiegelden gaat de Maleisische zakenman er flink op achteruit. Daarnaast heeft de club veel geld uitgegeven in de winter om nieuwe spelers te kopen. Dit heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd, met als gevolg dat het team naar de tweede divisie van het Engelse voetbal is gedegradeerd.

Dat het team van Caterham laatste staat in het constructeurskampioenschap zal Fernandes ook al niet vrolijk stemmen. Met een weinig veranderde auto, ten opzichte van vorig jaar en de ervaren (betaalde) coureurs die zijn vervangen door de jonge Charles Pic en de geld meebrengende Van der Garde lijken een teken aan de wand. Al deze ontwikkelingen duiden op het feit dat er weinig geld is bij de grote geldschieter.

Dat er nog wel wat geld voor de Formule 1 is, bewijst de update aan de auto. In Bahrein reed Pic al met een update die hem een stuk dichter bij de middenmoot bracht. Vanaf Spanje zal ook Van der Garde in de verbeterde auto rijden. Of ze de concurrentie, die ook allemaal updates meenemen, voor kunnen blijven is voor Fernandes alleen maar te hopen.