McLaren-topman Ron Dennis stelt dat zijn team ‘door de pijn heen moet’, want de enige manier om een competitieve motor te krijgen en weer een titelkandidaat te worden is door verder te gaan met Honda.

McLaren en Honda werken dit jaar, na een eerdere succesperiode in de jaren tachtig en negentig, weer samen, maar de hernieuwde relatie heeft McLaren vooralsnog meer problemen dan succes opgeleverd. De motor van Honda, dat er enkele jaren tussenuit is geweest en dit seizoen voor het eerst weer meedoet sinds de Formule 1 in 2014 het V6-tijdperk is ingegaan, komt veel vermogen te kort en ook de betrouwbaarheid valt tegen.

In gesprek met Sky Sports F1 heeft McLarens ceo Ron Dennis echter nog maar eens herhaald dat McLarens overstap van Mercedes-klantenmotoren naar fabrieksmotoren van Honda voor de langere termijn de enige juiste keuze is geweest. “Want met een klantenmotor kun je geen kampioen worden”, begint Dennis. “Er zijn vreemd genoeg mensen die dat niet begrijpen, maar dat gaat gewoon echt niet gebeuren.”

“We moeten dus door de pijn heen en deze steile leercurve beklimmen om daarna over een competitieve motor te beschikken”, weet Dennis, die niet twijfelt aan de toewijding van Honda om haar motor te verbeteren. “Ze weten daar ook wat er moet gebeuren en steken er daarom steeds meer geld en moeite in. We komen er dus wel, maar we moeten gewoon eerst even door deze moeilijke periode.”

“We hebben dit onszelf echter aangedaan”, weet Dennis, die daar geen spijt van heeft: “Want dit is wel de snelste manier voor ons om terug te komen aan de top.” De McLaren-topman ontkent verder dat er sprake is van frictie tussen McLaren en Honda: “We voeren enorm productieve geprekken met elkaar. Dat is ook hoe je een goede relatie opbouwt: door samen te werken en met wederzijds begrip. Niet door openlijk kritiek op elkaar te geven.”

Met die laatste opmerking wijst Dennis zijn coureur Fernando Alonso wederom (openlijk) terecht voor diens negatieve opmerkingen over de Honda-motor tijdens het raceweekend in Japan. Ten overstaan van Motorsport.com geeft Dennis echter toe dat hij Alonso’ frustratie desondanks wel kan begrijpen: “De huidige situatie is ook frustrerend. Dat werkt demotiverend voor de coureurs en het team en dat is waar dat soort uitspraken vandaan komen.”