McLaren-kopstuk Ron Dennis zegt geen moeite te hebben met een eventuele toekomstige terugkeer van Fernando Alonso bij het team, ondanks dat een eerdere samenwerking op een drama uitliep.

Fernando Alonso kwam in 2007 als tweevoudig wereldkampioen naar McLaren en kreeg daar in Lewis Hamilton een rookie als teamgenoot. Alonso rekende erop de nummer één binnen het team te zijn, maar Hamiltons goede prestaties en McLarens filosofie haar beide coureurs een gelijke behandeling te geven, zorgden voor frictie binnen de formatie.

Naarmate seizoen 2007 vorderde, begon bij Alonso het gevoel te bestaan dat Hamilton de favoriet van McLaren en de toenmalige teambaas Ron Dennis was, waarna incidenten op de baan tussen Hamilton en Alonso – in onder meer Monaco, Hongarije, België en Brazilië – en het gedoe omtrent ‘spygate’ de relatie alleen maar verder verstoorden.

Aan het eind van het jaar vertrok Alonso alweer, ondanks een doorlopend contract met McLaren. Coureur, team en teambaas waren blij om van elkaar af te zijn, maar nu – zes jaar later – staat Alonso toch weer op het verlanglijstje van McLaren.

‘Zeg nooit nooit’
McLarens nieuwe teambaas Martin Whitmarsh, die begin 2009 het stokje overnam van Ron Dennis, heeft op verschillende momenten tijdens 2013 aangegeven Alonso, die af en toe overhoop leek te liggen met zijn huidige team Ferrari, terug te willen halen.

Volgens Whitmarsh is wat in het verleden is gebeurd geen factor meer, en ook Dennis – die nog altijd bij McLaren betrokken is en volgens de laatste berichten zelfs van plan is zijn invloed binnen het team te vergroten – staat ogenschijnlijk open voor een terugkeer van Alonso.

In gesprek met de BBC zet Dennis de deur namelijk op een kier voor Alonso. “Het eerste doel van een team moet altijd zijn om races te winnen. Alle mogelijke obstakels die daarbij in de weg staan, ongeacht of ze van technische of menselijke aard zijn, zijn ondergeschikt aan dat doel en kunnen dus worden opgelost. Ik zeg daarom ook nooit nooit.”

Brawn
Behalve dat Dennis een terugkeer van Alonso niet uitsluit, heeft hij tevens aangegeven met voormalig Mercedes-teambaas Ross Brawn te hebben gesproken, al was dat volgens hem een algemeen gesprek en niet van concrete aard. “Van wat ik begrijp neemt Ross eerst een sabbatical, maar zoals het gaat tijdens dat soort gesprekken hebben we allebei afgetast wat eventueel mogelijk is en wat niet’.