Oud-Formule 1-coureur Paul di Resta is verrast door de verklaring van Oscar Piastri, die ontkent dat hij voor 2023 een contract bij Alpine heeft. Volgens Di Resta betekent de stellige ontkenning dat de Australische Alpine-reserve ergens anders al een stoeltje heeft bemachtigd.

Er gingen geruchten dat Piastri al een voorcontract met McLaren zou hebben, waar hij dan de plek van de worstelende Daniel zou overnemen. Alpine maakte een einde aan die geruchten door Piastri voor 2023 aan te kondigen, maar daar was het nog niet mee afgedaan. De timing – het was midden in de nacht in Australië – en het ontbreken van de quotes van de coureur zelf deden vermoeden dat er iets niet helemaal in de haak was.

En inderdaad, Piastri ontkende op sociale media een contract te hebben getekend bij Alpine en maakte meteen duidelijk dat hij ook niet voor de Franse renstal zal rijden. Het zorgt voor de nodige vraagtekens over de toekomst van Piastri en een juridische strijd lijkt onvermijdelijk.

“Het is erg vreemd, ik denk dat de hele paddock verrast was dat het silly season op deze manier is begonnen”, zegt Di Resta tegen Sky Sports F1. “Fernando gaat naar Aston, dat heb ik nergens gehoord. Ik geloof dat mijn collega’s daar ook niet van gehoord hadden en het kwam ook zeker voor Otmar Szafnauer (teambaas, red.) als een verrassing.”

Lees ook: Alpine in de problemen: Piastri ontkent contract voor 2023

Dat Alpine nu mogelijk haar golden boy verliest aan een ander team, is voor Di Resta misschien wel de grootste schok. “Ze hebben hem zitten lobbyen, ze hebben de hele tijd gezegd hoe goed hij is en dat ze hem hoe dan ook bij een Formule 1-team wilden hebben omdat hij in de toekomst een aanwinst zou zijn.”

‘Piastri heeft al een zitje’

Piastri’s verklaring op sociale media laat er geen twijfel over bestaan dat de Australiër niet van plan is om in 2023 voor Alpine te rijden. “Dat vond ik erg verbazingwekkend, hij wijst een team dat in de top vier staat en in een stijgende lijn zit af”, aldus Di Resta.

Volgens Di Resta is er dan ook maar één mogelijkheid: “Dit kan alleen maar betekenen dat Piastri ergens anders al een zitje heeft bemachtigd”, stelt de Brit. “Waar gaat hij voor rijden? McLaren? Williams? Hoe zit het dan met Daniel Ricciardo? Ik weet niet waar dat gaat gebeuren. Ik had het gevoel dat hij uitgeleend zou worden aan een ander team, zoals Williams. “