We zijn nu over de helft van het seizoen en ik moet zeggen: het gaat zozo. Het is nog niet top, het kan beter. Ik ben dus niet echt supertevreden. Beetje veel pech gehad dit jaar, vind ik. Het is niet echt fantastisch hoeveel races ik heb gereden. Ik heb nog wel wat geluk nodig om ergens te komen waar ik tevreden over kan zijn.
 


De eerste race, in Bahrein, reden we niet: technisch probleem. In Imola ging ik over de kop. De kwalificaties zijn vaak verkeerd gegaan. Op de Nürburgring en in Barcelona was ik langzamer dan Tiago in kwalificatie én race en in beide gevallen had ik toch gemakkelijk van hem kunnen winnen. Monaco, daar kreeg ik een drive-through-penalty. Monaco was met Silverstone redelijk goed. En in Canada, daar waren we totaal de weg kwijt met de afstelling. En dan rijdt Tiago me er in de race vanaf doordat hij vergeet te remmen: weer een race niet uitgereden.

Ik vind dat we veel problemen hebben. Meer dan vorig jaar bij Minardi. Het is daarom ook een moeilijker jaar dan vorig seizoen. Omdat ik beter wil presteren en Tiago is toch beter dan iedereen verwachtte. Ik denk dat hij onderschat wordt. Hij is constant, rijdt de races uit en op circuits waar je moeilijk het verschil kunt maken, zit hij heel dicht bij me. Bovendien heeft Tiago een heel andere rijstijl dan ik waardoor we heel erg gewaagd zijn aan elkaar, zie hier in Indianapolis, met die banden, die beter bij zijn rijstijl passen dan bij die van mij. Dan moet ik echt alles uit de kast halen om in elk geval hem voorbij te komen.

Ik ben niet beter geworden de laatste maanden. Je wordt niet beter als je teamgenoot niet beter is dan jij. Zo werkt het. Zie Michael Schumacher, die wordt nooit beter. Zie Raikkonen. Degene die langzamer is, die wordt beter want die leert van degene die snel is. Daarom wordt Tiago beter, want die heeft al mijn data tot zijn beschikking en als ik in de derde versnelling door een bocht rijd, dan doet hij dat ook een ronde later.

Ik zou het wel eens fantastisch vinden als er iemand naast me zou staan die sneller is dan ik. Dan kan ik mezelf meer opjutten. Ik ben al gemotiveerd, maar je moet iemand hebben die je wakker schudt. Anders val je in slaap. En het meest irritante daarvan is dat hij leert van jou en ik niet van hem.

Christijan Albers