Ruim 24 uur hebben we op onze website en sociale-kanalen een poll gehouden: Zandvoort, Assen, of geen Nederlandse Grand Prix? De resultaten lopen uiteen en zijn verre van representatief, maar bieden toch een interessant inkijkje hoe jullie als Formule 1-fans – en FORMULE 1-lezers – naar de Grand Prix van Nederland kijken. Met Assen als populairste optie.

Om eerst de scorebordjournalistiek maar achter de rug te hebben: op onze website was Assen de afgetekende winnaar, met op het moment van tellen afgerond 63% van de stemmen (62.8% om precies te zijn, van een totaal van 6557 stemmen). Zandvoort eindigde afgerond op 31%, terwijl 6% van deze stemmers liever geen Nederlandse Grand Prix ziet.

Lees ook: Assen: ‘Wij zijn gewoon kandidaat voor de GP van Nederland’

Op Twitter zien we een heel ander beeld, maar ook een stuk minder stemmen – 518. Zandvoort wint het daar nipt van Assen, met 43% om 42% van de stemmen. Het restant van 15% ging voor de optie ‘Geen GP’.

David Coulthard tijdens een demo in Assen. Foto: Red Bull.

Op Facebook verwezen we om praktische redenen (een standaard Facebook-poll telt maar twee opties) door naar onze site, maar hadden jullie wél de mogelijkheid om te reageren en/of een keuze toe te lichten.

Die reacties liepen uiteen van ‘100% Assen’ tot ‘Zandvoort natuurlijk’, al werd ook gesuggereerd om zoals in Duitsland te rouleren. Daarnaast waren er een aantal ‘maakt me niet uit’-reacties én mensen die niet op een Grand Prix zitten te wachten – vaak met opmerking dat er al helemaal geen belastinggeld naartoe moet.

Lees ook: Geen geld van kabinet voor Zandvoort om GP van Nederland te houden

Tellen we de stemmen op, dan komt Assen ruim als winnaar uit de bus, met kanttekening dat ons bereik op de eigen site en Facebook vele malen groter is dan op Twitter. Corrigeren we daar echter voor met een snelle berekening, dan nog wint Assen het ruim dankzij het enorme verschil in de poll op de FORMULE 1-site, waar het TT Circuit meer dan twee keer zoveel stemmen haalde als Zandvoort.

Zoals gezegd is dit geen representatieve steekproef – zo kun je je afvragen uit welk deel van het land onze meeste lezers komen, of hoeveel mensen zowel thuis als op werk gestemd hebben, etc. – maar we wilden jullie de uitslag toch niet onthouden. Hetzelfde geldt voor een aantal van de interessante opmerkingen en reacties die we hebben ontvangen. Zoals:

“Assen natuurlijk. Alles is daar bijna gereed en financiën zijn rond.”

“Geen Grand Prix. En sowieso geen subsidie ervoor uit de schatkist. Ik vind F1 geweldig maar de belastingbetaler hoeft niet aan mijn voorliefde voor autoracen mee te betalen”

“Zandvoort is de baan voor de Formule 1-auto’s. Hier ligt ook een stukje historie van de sport en ze moeten het hier weer verder voortzetten.”

“Als de GP van België maar blijft bestaan. Liever Spa dan Assen of Zandvoort.”

“Assen! Als er een GP in Zandvoort komt, staat er 3 dagen file tot de Belgische en de Duitse grens…”

Assen, Zandvoort? Maakt mij het uit. Als ie er maar komt. Ik hoef niet te horen wie het verst is. Regel het en kom met nieuws naar buiten waar ik wat mee kan. Een kaartje kopen bijvoorbeeld.

“Mijn hart zegt Zandvoort, maar logistiek heeft Assen de betere papieren.”

“Poll nummer zoveel. Alsof de fans er iets over te zeggen hebben…”

“Voor de toekomst van een F1 Grand Prix in Nederland: Schiphol op zee en op de plek van het oude Schiphol de Grand Prix houden. Er liggen dan al wat mooie rechte stukken, de parkeerplaatsen zijn er al en vanuit de verkeerstoren kan Charlie Withing de boel in de gaten houden.”

“Zandvoort! Assen heeft de MotoGP al.”

“Assen: ligt prima t.a.v. diverse grote (Duitse, Deense en Nederlandse) plaatsen. De infrastructuur is al berekend op grote evenementen (Zoals de TT). Het circuit is zo goed als berekend op F1 (in vergelijking met een stratencircuit)! Dus even de ‘grote bazen’ bellen en Assen moet in 2020 op de kalender staan.”

De redactie heeft een aantal van de bovenstaande reacties aangepast op taal en interpunctie in het kader van het leesgemak.