Oud Formule 1-coureur Robert Doornbos hoeft geen miljoenen euro’s terug te betalen aan zijn voormalige sponsor Harry Muermans. Muermans beweerde dat hij Doornbos het geld geleend had in plaats van gesponsord.

Dertien miljoen  euro eiste Muermans. De vastgoedmagnaat investeerde dat bedrag in de Formule1- carrière van Doornbos en wil zijn geld terug. Doornbos weigert te betalen waardoor de twee lijnrecht tegenover elkaar staan.

In de vier jaar tijd hebben er meerdere zittingen plaats gevonden, maar daarbij keurden Muermans en Doornbos elkaar geen blik waardig. Laat staan dat er een woord gewisseld werd. Een opmerkelijke gewaarwording: jaren geleden waren ze als vader en zoon voor elkaar.

Contracten 

Maar het Champcars-avontuur met Minardi raakten Muermans en Doornbos met elkaar in onmin. Gedreven door zijn financiële problemen, probeerde Muermans zijn sponsorgeld te verhalen. Hij schermde met door Doornbos getekende contracten waarin stond dat het om een lening zou gaan. Getuigen wisten de rechtbank er echter van te overtuigen dat er nooit sprake is geweest van een lening, maar dat het juist een sponsorrelatie betrof. De enige reden waarom die contracten zo opgesteld waren, was omdat het voor Muermans fiscaal gezien  aantrekkelijker is om leningen te verstrekken dan te sponsoren.

‘De vordering tot terugbetaling van de leningen is niet toewijsbaar’, verklaarde de rechtbank in Roermond. Ook boetes die Muermans eiste, zijn afgewezen. Muermans kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Gerechtigheid

Doornbos is uiteraard dolblij met de uitspraak. “Dit voelt zo lekker. Al die jaren vreet het aan je. Het heeft je carrière kapot gemaakt. Maar gelukkig hebben deze rechter begrepen hoe het zit. Eindelijk gerechtigheid.”