Max Verstappen heeft een drive-through penalty opgelegd gekregen voor in de race op Monza. Dit omdat hij in de kwalificatie op pad werd gestuurd terwijl zijn bodywork niet goed was bevestigd.

Verstappen moest sowieso al een gridstraf inlossen voor (meerdere) motorwissels, maar heeft dus ook nog een doorrijstraf gekregen voor wat de wedstrijdleiding een ‘unsafe release’ noemt.

De Nederlander werd in de kwalificatie door zijn team Toro Rosso met nog twintig seconden te gaan de baan op gestuurd om een installatieronde te doen, nadat een motorwissel het grootste deel van de tijd in beslag had genomen. Eenmaal onderweg verloor Verstappen grote stukken bodywork, van zijn motorkap tot aan de linker sidepod. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie op de baan, zo heeft de wedstrijdleiding geoordeeld.

Wat de wedstrijdleiding mee heeft genomen in haar beslissing, is dat Toro Rosso wist dat het bodywork niet volledig was vastgezet, zoals Verstappen ten overstaan van de pers verklaarde. “Het bodywork was maar voor de helft vastgezet. We hadden haast en het team dacht dat het zou houden”, zo werd de zeventienjarige coureur eerder geciteerd door onder meer Motorsport.com en Autosport.

Verstappen moet zijn drive-through binnen de eerste drie ronden van de race inlossen. Van welke positie hij de wedstrijd zal aanvangen, staat nog niet vast. Behalve Verstappen hebben ook zijn teamgenoot Carlos Sainz, Red Bull-rijders Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat én McLaren-coureurs Fernando Alonso en Jenson Button gridstraffen gekregen. Wie waar komt te staan, moet de FIA nog uitrekenen.