Kort na zijn exit waren ze daar: de geruchten dat Bernie Ecclestone wel eens een rivaliserende raceklasse zou kunnen opzetten. Tegenover Reuters weerspreekt de Brit dat.

In een statement aan het persbureau laat Ecclestone weten dat zoiets niet aan de orde is. “Ik ben vijftig jaar lang bezig geweest de Formule 1 op te bouwen en ben zeer trots op wat de sport geworden is. Het laatste wat ik wil, is de Formule 1 beschadigen.”

Wat Ecclestone echter wel aangeeft, is dat het als een verrassing voor hem kwam dat de nieuwe Formule 1-uitbater Liberty Media hem vroeg plaats te maken voor een nieuw bestuur. Zeker nadat hij in september 2016 naar eigen zeggen nog was gevraagd nog drie jaar aan te blijven.

De Brit geeft verder aan dat hij graag de Formule 1 had gerund zoals de nieuwe ceo Chase Carey dat van Liberty Media mag doen: met de nodige investeringen. Volgens Ecclestone had hij dat mandaat niet: “Ik had de opdracht voor positief financieel resultaat te zorgen voor de aandeelhouders.”

“De luxe die Chase nu heeft, had ik ook graag gehad. De nieuwe eigenaar gaat het echt anders doen en ik hoop dat de fans het waarderen dat Liberty Media van plan is geld terug de Formule 1 in te laten stromen.”

De op een zijspoor gezette Ecclestone blijft overigens nog wel bij de Formule 1 betrokken als een soort erevoorzitter. Volgens Liberty Media zal hij Carey en de technische baas Ross Brawn en commerciële chef Sean Bratches met advies bijstaan.

Wat hij verder gaat doen, is nog niet duidelijk, maar Ecclestone lijkt niet van plan alleen achter de geraniums te gaan zitten en af en toe eens wat advies te geven. “Ik ben niet het type persoon dat met pensioen gaat”, zo laat hij optekenen.