De finalerace van 2014 die dubbele punten waard is, zal waarschijnlijk een unicum zijn, want per 2015 wordt de voor dit jaar geïntroduceerde regel vermoedelijk alweer teruggedraaid.

Dat verklaart Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de sport, tegenover Autosport. “Ik weet niet zeker of de finale van 2015 ook dubbele punten waard gaat zijn, maar waarschijnlijk niet”, verklaart hij.

Volgens Ecclestone, uit wiens koker het dubbele punten plan oorspronkelijk afkomstig is, heeft hij zoveel kritiek gekregen op de door hem persoonlijk er door gedrukte regel dat het weinig nut heeft het toch nog door te zetten: “Het leek mij een goed idee om het kampioenschap open te houden en te voorkomen dat er drie races voor het eind al iemand kampioen is en er om spek en bonen wordt geracet, maar iedereen heeft me voor gek uitgemaakt.”

Ecclestone wilde aanvankelijk zelfs dat er dubbele punten uitgekeerd zouden worden voor de laatste drie races van het seizoen, maar dat kreeg hij er niet door aangezien de teams daar fel tegen waren. Daarna werd het huidige compromis bereikt en besloten dat enkel de finalerace van 23 november in Abu Dhabi dubbele punten oplevert.