Opnieuw wil F1-baas Bernie Ecclestone een Aziatische Grand Prix aan de kalender toevoegen. Vanaf 2015 zal er een nachtrace op een stratencircuit in Bangkok plaatsvinden, zegt Ecclestone tegen Wall Street Journal.

Om de race te organiseren is 27 miljoen dollar nodig. De overheid staat garant voor zestig procent van dat bedrag. De rest wordt betaald door de sponsoren Singha en Red Bull. Ecclestone zei dat het financiële plaatje verzekerd is, omdat Chalem Yoovidhya de race steunt. Hij is de vierde rijkste man van Thailand en heeft tevens een aandeel van 51 procent in Red Bull. De organisatoren gaven aan de race al in 2014 te willen organiseren, maar Ecclestone geeft de voorkeur aan 2015.

In 2014 komen Rusland en New Jersey ook al op de kalender, die volgens het Concorde Verdrag maar twintig races mag tellen. Echter kan in overleg met de teams besloten worden om de kalender uit te breiden. Of de teams daar om staan te springen, lijkt onwaarschijnlijk. De vervoerskosten en de zware belasting op het personeel is een groot bezwaar.

Daarnaast moeten de teams akkoord gaan met een GP buiten Amerika, Canada of Europa als deze landen gezamenlijk minder dan veertig procent van de races organiseren. Dat staat in het Concorde Verdrag. In 2013 zijn 9 van de 19 races, ruim 47 procent, in deze traditionele racegebieden.

Met de komst van Rusland en New Jersey komen er twee races bij die dat percentage omhoog schroeven. Daardoor is de kans behoorlijk groot dat traditionele -door financiële problemen geteisterde- Europese Grands Prix de dupe worden van de globaliseringsdrift van Ecclestone. De kalender van 2013 telt acht Aziatische races.

De interesse voor een Thaise GP werd gewekt toen Red Bull een demonstratie gaf na het kampioenschapsjaar in 2010. In de straten van Bangkok waren 100.000 mensen bijeen gekomen om de kampioenen te aanschouwen.