De Engelse rechtbank heeft Bernie Ecclestone vrijgesproken in de zaak die Constantin Medien tegen hem heeft ingediend. Dit omdat de rechtbank het niet bewezen acht dat Ecclestone zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping met als doel aandelen in de Formule 1 tegen een te lage prijs te verkopen.

Hoewel er volgens de rechter ‘wel degelijk sprake is geweest van omkoping’ door Ecclestone van de Duitse bankier Gehard Gribkowsky, acht hij het niet bewezen dat de omkoping diende om de verkoop van Formule 1-aandelen (door onder meer het Duitse Constantin Medien aan CVC Capital, red.) in 2005 tegen een lagere prijs dan de marktwaarde doorgang te laten vinden.

“Meneer Ecclestone wilde van de banken en hun inmenging in de Formule 1 af en heeft zodoende een steekpenning aan de heer Gribkowsky betaald zodat de rechten van de Formule 1 aan een partij werden verkocht die hem beter was gezind. Dat Constantin Medien hierdoor schade heeft geleden, is echter niet bewezen”, oordeelt de rechter.

Dat er geen sprake is van schade, oftewel verlies aan inkomen voor Constantin Medien door de verkoop, is wat voor de rechter de doorslag heeft gegeven om de door Constantin Medien ingediende schadeclaim af te wijzen. In zijn ogen zijn de rechten dus voor de juiste prijs verkocht, ondanks de omkoping. Constantin Medien heeft echter aangegeven in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Voor Ecclestone is de vrijspraak uiteraard goed nieuws, maar hij moet binnenkort toch weer in het verdachtenbankje plaatsnemen: in Duitsland speelt ook nog een zaak tegen hem wegens dezelfde vermeende omkoping tijdens het verkoopproces van de F1. In dat geval is de Duitse staat de aanklager.