Aan Bernie Ecclestone’s tijd als grote baas van de Formule 1 is door de overname door Liberty Media een einde gekomen. Dat vertelt de Engelsman zelf aan Auto, Motor und Sport.

Ecclestone’s positie als de grote commerciële baas van de Formule 1 stond al langer op de tocht, aangezien Liberty Media zonder hem verder zou willen. Hoewel de nieuwe grootaandeelhouder en exploitant van de Formule 1 de exit van Ecclestone nog niet officieel heeft bevestigd, is het volgens Ecclestone zelf toch al een voldongen feit.

“Ik ben vandaag afgezet. Ik ben gewoon weg. Dat is officieel. Ik sta niet meer aan het hoofd van de Formule 1. Mijn functie wordt overgenomen door Chase Carey”, bevestigt Ecclestone zijn aanstaande vertrek desgevraagd met een opsomming ten overstaan van Auto, Motor und Sport.

De door Ecclestone genoemde Chase Carey werd al in het begin van de aangekondigde Formule 1-overname door Liberty Media naar voren geschoven als bestuursvoorzitter van de commerciële tak van de sport. Nu lijkt hij dus ook de rol van ceo op zich te nemen.

Voor Ecclestone is ondertussen alleen een erefunctie ‘met een typisch Amerikaanse eretitel’ weggelegd, zo vertelt hij. “Ik weet niet eens precies wat die functie inhoudt.” Vooralsnog rekent Ecclestone op ‘rustiger dagen op kantoor’. “Misschien kom ik ook nog wel naar wat Grands Prix. Ik heb immers nog veel vrienden en kennissen in de Formule 1. En ik heb gelukkig genoeg geld om naar een race te gaan!”

De verwachting is dat het wegpromoveren van Ecclestone niet de enige verandering is binnen het bestuur van de Formule 1. Volgens Sky Sports F1 wil Liberty Media schoon schip maken en ook flink wat bestuursleden bedanken voor bewezen diensten. Geruchten over een topfunctie voor Ross Brawn zingen nog altijd rond. Ook voormalig ESPN-topman Sean Bratches wordt een belangrijke rol toegedicht.