Of Bernie Ecclestone na de overname van de Formule 1 een toekomst heeft in de sport, hangt volgens de grote kleine man af van de Amerikaanse mediagigant.

Nu de aandeelhouders van Liberty Media en de FIA toestemming hebben gegeven voor Liberty Media’s geplande overname van de Formule 1, is de verwachting dat dit snel rond komt. Met de komst van een nieuwe grootaandeelhouder, kan het tijdperk Ecclestone ook wel eens ten einde komen.

Dat erkent Ecclestone zelf desgevraagd althans in gesprek met Press Association Sport. “We moeten maar zien hoe ze het qua ondernemingsvorm willen structureren. Het is niet zo dat mijn toekomst afhankelijk is van de voorwaarden die ik heb. Het gaat erom hoe zij het willen aanpakken.”

Toekomstplan
Nadenken over de bestuurlijke toekomst van de Formule 1 – en een mogelijke toekomst zonder hemzelf – is daarbij onvermijdelijk volgens de 86-jarige Ecclestone. “Dat is iets dat sowieso maar eens moest gebeuren, want er moet een plan liggen voor als ik er niet meer ben. Omdat ik overleden ben, ofzo.”

“Het is hoog tijd daar eens over te denken”, erkent Ecclestone. “We waren daar ook al mee bezig, maar toen meldden zich dus kopers voor de Formule 1 en hebben we dat op een laag pitje gezet. Onze gedachtegang was: ‘Als er straks een nieuwe eigenaar is, moeten zij maar kijken wie of wat ze willen’.”

Kort nadat Liberty Media bekendmaakte de Formule 1 te kopen, liet Ecclestone nog weten geen zin in drama met het mediaconcern te hebben, maar ook dat het hem had gevraagd nog drie jaar aan te blijven. Tegenover Press Association Sport herhaalt Ecclestone dat Liberty Media hem daartoe heeft verzocht.

Ecclestone met Liberty Media-topman Chase Carey.

Geruchten
Een taak waar Ecclestone zich sindsdien al mee bezig houdt, is het aantrekken van versterkingen voor de organisatie achter de Formule 1. Liberty Media zou daar, onafhankelijk van Ecclestone, echter ook mee bezig zijn en volgens recente geruchten ook andere topmensen willen strikken.

Oud-technisch directeur, -teambaas en -teameigenaar Ross Brawn wordt nog altijd genoemd als kandidaat voor een technische topfunctie. Daarnaast zou Liberty Media voormalig ESPN-topman Sean Bratches op het oog hebben om zich met zaken als marketing, media en sponsoring bezig te houden.

Laatstgenoemde zaken behoren nu nog tot Ecclestone’s takenpakket, waarbij hij herhaalt dat het afwachten is wat Liberty Media wil. Ecclestone is er namelijk zeker van dat de overname doorgaat: “Voor honderd procent. Ik denk dat het binnen drie of vier weken rond is.”