Formule 1-baas Bernie Ecclestone is luid en duidelijk over zijn toekomst in de Formule 1, nu een overname van de sport door Liberty Media Corporation om de hoek staat. Als het hem niet zint, legt hij zijn taken neer.

Sinds het weekend in Italië gaan de geruchten rond dat de overname ergens dezer dagen staat te gebeuren. Naar verluidt is Liberty Media Corporation de meest waarschijnlijke kandidaat. Het Amerikaanse mediabedrijf zou bereid zijn om maar liefst zeven miljard euro op tafel te leggen.

Eigenaar van Liberty Media is mediagigant John Malone, die van plan lijkt om aardig wat veranderingen aan te brengen. Volgens geruchten moet Chase Carey – vice-voorzitter van (tevens mediabedrijf) 21st Century Fox – de nieuwe voorzitter van de Formule 1 worden.

Bernie Ecclestone lijkt vooralsnog niet van zijn stuk gebracht door de aanstaande overname. “Blijkbaar wil de beste man de Formule 1 binnenkomen en een hoop herrie maken. Als die herrie me niet bevalt, zeg ik ‘adios’.”

De inmiddels 85-jarige Engelsman meldt overigens wel dat hij gevraagd is om zijn taken voort te zetten. “Ze willen me graag voor de komende drie jaar behouden.”

Onderzoek EU
Vooralsnog staat er echter nog helemaal niets vast. De Formule 1 wordt momenteel nauwlettend in de gaten gehouden door de Europese Unie. De teams Force India en Sauber hebben vorig jaar een klacht ingediend over de in hun ogen oneerlijke verdeling van het prijzengeld. Daarnaast zijn zij van mening dat besluiten over nieuwe regelgevingen, technologieën en het design van de auto’s allemaal ten voordele van de topteams worden genomen.

Naar verluidt heeft de Europese Unie inmiddels brieven verstuurd aan Ecclestone, CVC Capital Partners (de huidige grootaandeelhouder), de FIA en alle teams, met een “verzoek om informatie”. Een indicatie dat een formeel onderzoek binnenkort van start zal gaan.

Tijdens de Grand Prix van Italië werd Ecclestone geïnformeerd over het aanstaande onderzoek. Tevens kreeg hij te horen dat het onderzoek wel eens een paar jaar kan duren.

“Twee jaar lang zal de Formule 1 er last van ondervinden”, meldt Ecclestone. “Vorig jaar gaven we de teams in totaal bijna negenhonderd miljoen euro. Nu klagen ze dat het niet eerlijk werd verdeeld. Het interesseert ons echt niet wie wat krijgt, maar kennelijk heeft de Europese Unie alsnog besloten om naar de zaak te kijken.”

Door het onderzoek komt ook de mogelijke overname in het gedrang. Het valt nog maar te bezien of de Europese Unie een overname goed zal keuren, al lijkt het daar voorlopig wel op.