Bernie Ecclestone is ondanks een tegen hem dienende strafzaak gewoon in een minder formele hoedanigheid de scepter over de Formule 1 blijven zwaaien, maar staat inmiddels ook weer officieel aan het roer van de Formula 1 Group. Dat heeft grootaandeelhouder CVC Capital bekendgemaakt.

Ecclestone trad in januari van 2014 terug als directeur van Formula One Management – de uitvoerende tak van de overkoepelende Formula One Group – en nam ook afstand van zijn positie als bestuurslid en ceo van de Formula One Group zelf. Dit vanwege de rechtszaak die destijds in Duitsland tegen hem werd aangespannen vanwege omkoping.

Ondanks dat hij destijds een stapje terug deed, behield Ecclestone wel de dagelijkse leiding over de sport, ook al werd hij onder strenger toezicht geplaatst. Afgelopen augustus schikte Ecclestone de omkopingszaak echter met de Duitse staat waarna hij de touwtjes weer volledig in handen nam, ondanks dat er geruchten bleven rondzingen over zijn toekomst,

Ondanks dergelijke speculatie over mogelijke opvolgers en extra toezichthouders om Ecclestone onder controle te houden, heeft CVC Capital de Brit nu echter ook officieel weer benoemd tot ceo en bestuurslid van de Formula One Group, zo heeft de investeringsmaatschappij bekendgemaakt.

CVC Capital, met een belang van zo’n 35 procent grootaandeelhouder en de controlerende partij van de Formula One Group, heeft verder twee nieuwe bestuursleden aangesteld, waaronder een oude bekende: Luca di Montezemolo, de voormalige Ferrari-president.

Di Montezemolo, die op 13 oktober jongstleden plaats moest maken bij Ferrari voor Sergio Marchionne, is sinds zijn vertrek aan de slag gegaan als president bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, maar gaat die functie dus combineren met een bestuursfunctie bij de Formula One Group.

Net als voor Ecclestone is de benoeming ook voor Di Montezemolo in essentie een ‘comeback’, want in zijn tijd als Ferrari-president was hij ook al als non-executive director deel van de bestuursraad en hij krijgt diezelfde functie nu wederom.

Zoals de titel aangeeft, gaat Di Montezemolo zich niet op dagelijkse basis met de bestuurlijke activiteiten bezighouden, hetgeen tevens opgaat voor de eveneens net benoemde Paul Walsh.

Walsh was tot en met 2013 ceo van drankconcern Diageo, dat met enkele merken als sponsor in de Formule 1 actief is. Walsh werd recentelijk genoemd als mogelijke opvolger van Formula One Group bestuursvoorzitter Peter Brabeck-Letmathe, die met aanhoudende gezondheidsproblemen kampt, maar CVC heeft verklaard dat Brabeck-Letmathe ondanks de aanstelling van Walsh aanblijft als bestuursvoorzitter.